Küresel ısınmayla birlikte gelen iklim değişikliği farklı tarım ürünlerinin yetiştirilmesine kapı araladı. Karadeniz’de tropik meyve üretimi denemeleri başladı. Samsun’da üreticiler tropik meyvelerin deneme üretimlerinin yapıldığını söyledi.
Küresel iklim değişikliği üreticileri tarımsal alanda farklı ürünleri denemeye yöneltti. Karadeniz’in değişen iklimi ile birlikte Samsun’un Çarşamba, Salıpazarı, Terme ve Ondokuzmayıs ilçelerinde ejder meyvesi, aronya, avokado gibi tropikal meyvelerin deneme üretimleri yapılmaya başlandı. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam konuyla ilgili “Örtü altı bitkilerin, tropikal meyvelerin bölgemize geçeceğiyle ilgili önsezimiz var. O zamana hazırlık amacıyla ilimizde tropikal meyve denemeleri yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Karadeniz iklimi deniz ve çevresindeki yüksek dağların etkilerine kapalı olan bölgede ılıman Karasal iklimi özelliklerine sahiptir. Karadeniz bölgesinin iklim koşullarına göre çay, fındık, biber, fasulye, mısır, barbunya, armut, muşmula gibi sebze ve meyveler yetişir. Ancak küresel ısınma ile birlikte iklim değişiklikleri meydana gelmeye başladı. Dolayısıyla küresel ısınmanın etkileri tarım ürünlerine de yansıyor. İklim değişikliği tarım ürünlerinde yeni alternatiflerin gelişmesine sebep oluyor. Samsun’da tropikal iklimde yetişen tarım ürünlerinin üretimi için ilk adım atıldı.
Tarım ve Orman İl Müdür İbrahim Sağlam “Küresel ısınmadan dolayı ilimizde tropikal meyve denemeleri de yapıyoruz. Ejder meyvesi, aronya, avokado gibi meyvelerin şu an deneme üretimleri yapılıyor. İlerleyen aşamada Karadeniz Bölgesi, Akdeniz avantajını yakalayacak” dedi. Samsun’da iklim değişikliğine hazırlık amacıyla yaklaşık 3 yıl önce başlatılan bu denemelerle ilgili İbrahim Sağlam “Küresel ısınma, gün geçtikçe ülkemizde kendini göstermekte. Bu noktada Akdeniz daha sıcak olacağından, örtü altı bitkilerin ve tropikal meyvelerin bölgemize geçme ihtimali var. O zamana hazırlık yapmak adına ejder meyvesi, avokado, kivi gibi tropikal meyvelerin denemesini yapıyoruz” şeklinde konuştu. Bununla birlikte ejder meyvesi ve avokado denemelerinin örtü altında devam ettiği ve kivinin örtü altından çıkarılıp açık alanda üretimine devam edileceğini de ekledi. Alınan sonuçlar doğrultusunda başka tropikal meyvelerin de denemelerinin yapılacağını dile getirdi. Sağlam’ın konuyla ilgili bir diğer açıklaması da şu şekilde: “Çarşamba, Salıpazarı, Terme ve Ondokuzmayıs ilçelerinde yaklaşık 4 bin 500 dekarlık bir alanda bahçelerimiz kuruldu. Açık alanda yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapılmakta. Ejder meyvesi ile ilgili 10 dekar alanda denemelerimiz var. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ancak avokadoyla birlikte ejder meyvesi örtü altında devam edecek. 2022-2026 üretim planlaması doğrultusunda, Samsun’un birçok yerinde kullanılmayan alanlarda ve batı kesimlerinde, özellikle kivi, aronya gibi alternatif ürünlerimizin yetiştirilmesi başlandı. Tropikalde örtü altında yetişebilecek ürünlerimizle ilgili de ejder meyvesi ve avokadonun gelişimine göre farklı ürünlerin denemesini de yapacağız”