Kuraklık Desteği Nedir? 2021 Kuraklık Desteği Ne Kadardır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

13 Eylül 2024 - 20:49

Kuraklık Desteği Nedir? 2021 Kuraklık Desteği Ne Kadardır?

Kuraklık Desteği Nedir? 2021 Kuraklık Desteği Ne Kadardır?
Son Güncelleme :

06 Ekim 2021 - 16:32

408 views

Resmi olarak “Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası” olarak ifade edebileceğimiz bir kanun olan kuraklık desteği üretim devamlılığını sağlamak, çiftçilerimizin yükünü hafifletmek için tasarlanan desteklerden biridir. Ülke olarak eski zamanlardan günümüze kadar tarımsal faaliyetleri yoğun bir şekilde gerçekleştiren ülkeyiz. Ülkemizde üretim gerçekleştiren pek çok çiftçimiz için aynı zamanda geçim kaynağı olarak değerlendirebilir.

Üretim dünyasını tehdit eden risk durumlarının her geçen gün büyümesi ve çiftçimizi zarara uğratması, tarımsal ve hayvansal anlamda üretime olan talebin azalmasına sebep olmuştur. Üretim sürecinde verdiği emeğin karşılığını alamayan çiftçilerimiz finansal açıdan zor zamanlar yaşıyor. Bu zor zamanlarında çiftçimize destek olmak amacı ile kurulan TARSİM, “Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası” ile üretimi desteklemeye ve sürdürebilirliğini sağlama devam ediyor.

Son dönemlerde dünya gündemini meşgul eden bir konu olan iklim krizi, genel olarak üretimin özelde ise tarımsal üretimin devamlılığını tehdit ediyor. Kuraklıkla mücadele kapsamında T.C Tarım ve Orman Bakanlığı destekli çiftçilere kuraklık desteği veriliyor. Resmî gazete yayımlanan karara göre, yeterli yağışın olmaması nedeni ile tarımsal üretimde verim kaybı yaşayan çiftçilerimize kuraklık desteği ödemesi yapılacak.

Açıklamaya göre verilecek desteğin miktarı dekar başına hesaplanacak. Dekar başına 30 TL ile 100 TL arası bir miktar ödemesi yapılacaktır. Kuraklık desteğinden yararlanacak çiftçilerin şu ürünlerin üretimini yapması gerekiyor;

  • Buğday
  • Arpa
  • Çavdar
  • Tritikale
  • Yulaf
  • Mercimek
  • Nohut

Dikkat! Kuraklık desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerimizin ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye kayıtlı olmasının yanı sıra parsellerinin de bu sistem üzerinde kayıtlı olması gerekiyor. Çiftçilerimizin alacağı kuraklık desteği, verim kaybına göre farklılık gösteriyor. Örnek vererek bu durumu açıklayacak olursak, köyün verim kaybının %45 olması durumunda, dekar başına alacağı kuraklık desteği 40 TL olarak belirtiliyor. Verim kaybının %100 olması durumunda çiftçimize ödenecek tutar 100 TL olarak ifade ediliyor.

Devlet Destekli Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasından Kimler Yararlanabilir?

Tarım Sigortaları Kanunu’na göre ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye kayıtlı olan ve tarım alanlarında yukarıda belirtilen ürünlerin üretimini yapan çiftçilerimiz, köy genelinde verim kaybı yaşanması durumunda kuraklık desteğinden yararlanabilir. Değerlendirmeler bireysel olarak gerçekleşmeyeceği için, bulunulan köyün genelinde iklim krizine bağlı olarak verim kaybı yaşaması gerekiyor. Köyün verim oranının %70’i değerlendirilerek verim ortalaması hesaplanır.

Kuraklık Desteği

Sigorta bedeli için referans alınan ögeler ise;

  • Köyün ortalama verimi
  • Ürün birim fiyatı
  • ÇKS’ye kayıtlı olan ekili alanların çarpımı

dikkate alınarak oluşturuluyor. Köyün ortalama verim değerinin hesaplamasını yapan Tarım Sigortaları Havuzu, her yıl düzenli olarak bu işlemi gerçekleştirir. Destekten yararlanmaya hak kazanan çiftçilerimizin poliçede yazan prim miktarının %60’ı Devlet tarafından karşılanıyor.

Kuraklığı Etkileyen İl Sayısında Artış Var!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden alınan verilerden hareketle kuraklıktan etkilenen il sayısında artış meydana geldiğini söyleyebiliriz. Kuraklığın etkilediği il sayısı 22 iken, il sayısının 41’e yükselmiştir. Yağış miktarının azalmasından dolayı istenilen verimin alınamadığı, 2021 Kuraklık Raporu verileri ile gözler önüne seriliyor. 2020 – 2021 yılları arasında kuraklığın daha etkili olduğu ve pek çok ili tehdit ettiği de belirtiliyor. Verim oranında ciddi azalmaların meydana geldiği, kuraklığın özellikle tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğinden de bahsediliyor.

Tarımsal üretimi devam ettirmeye çalışan ancak kuraklıktan dolayı olumsuz etkileyen çiftçilerimize kuraklık desteği verilerek, yaşadıkları finansal bunalımı hafifletilmeye çalışılıyor. Tarımsal üretim sürecinde çiftçilerimizin tohum, gübre, ilaç ve en önemlisi emeklerinin karşılığını alamamasının en büyük nedeni olarak kuraklık gösterilebilir.