2021 Yılı Hububat Fark ÖdemesiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:13

2021 Yılı Hububat Fark Ödemesi

2021 Yılı Hububat Fark Ödemesi
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 11:40

2.388 views

Hububat, hasat işlemi yapılan tahıl grubunun tamamına denir. Tahıl grubu içerisinde, buğday, arpa, pirinç, mısır, çavdar, darı gibi işlendiğinde un elde edilen ürünler bulunmaktadır. Ancak tahıl grubunda bulunan her ürün aynı iklim koşulunda yetişmeyebilir. Örneğin; buğday, yulaf, arpa ve çavdar ürünleri serin iklimin hâkim olduğu bölgede yetiştirilirken, mısır, darı ve çeltik sıcağı seven ve sıcak iklimlerde yetişen ürünlerdir. Tahıl üretimi dünya üzerinde üretimi yapılan en geniş besin grubuna sahiptir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en fazla üretimi yapılan ürün grubu yine hububattır. Temel besin kaynağımız olarak mutfaktaki yerlerini alan tahıllar, geniş arazilerde üretimi yapılmaktadır. Nüfus artışı yaşandıkça doğrusal olarak tahıl grubuna duyulan ihtiyaçta artmaktadır. Ayrıca Türkiye tarım arazisi ve iklim koşulları açısından hububat üretimi yapılması açısından uygundur. Özellikle Türkiye’de üretimi en fazla yapılan ürün buğdaydır. Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu hariç, Türkiye’nin her yerinde buğday üretimi yapılmaktadır.
Hayati bir öneme sahip tahıl üretimi, devlet tarafından desteklenmekte ve tahıl üretimi teşvik edilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hububat desteğinin ne zaman verileceği ise merak konusudur. Tahıl üretimi yapan çiftçimiz destek ödemelerinin ne zaman olacağını merak ediyor. Hububat desteği kapsamında çiftçimize verilecek destek ödeneği toplam 762 milyon 500 bin TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca yem bitkileri desteği kapsamında ödenecek tutar, 500 milyon TL olarak açıklanmıştır.
Hububat alım fiyatları üzerinde yapılan düzenleme doğrultusunda, buğday alım fiyatı ton başına hesaplanmıştır. 1 ton buğday 1.650 TL olarak, 1 ton arpa 1.275 TL olarak alım fiyatı açıklanmıştır. Hububat desteği ise ton başına 230 TL olarak destek ödemesi yapılmasına karar verilmiştir. Tahıl üretiminin yanı sıra bakliyat alım fiyatlarında da güncellemelere gidilmiştir. Ton başına hesaplanan bakliyatlarda, kırmızı mercimek 3.500 TL, yeşil mercimek 3.200 TL ve nohut 3.350 TL olarak alım fiyatı belirlenmiştir. Ayrıca bakliyat grubuna verilen destek ödemesi (1 ton) 800 TL olarak üreticiye verilmektedir. Yapılan destek ödemesini Ziraat Bankası hesabınızdan çekebilirsiniz.