2021 Yılı Mazot Gübre Desteği Ne Zaman Ödenecek? Mazot Gübre Desteği Ne Kadardır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:33

2021 Yılı Mazot Gübre Desteği Ne Zaman Ödenecek? Mazot Gübre Desteği Ne Kadardır?

2021 Yılı Mazot Gübre Desteği Ne Zaman Ödenecek? Mazot Gübre Desteği Ne Kadardır?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 9:07

6.442 views

Üreticimizin merak ettiği ve sabırsızlıkla beklediği mazot gübre desteği ile merak edilen soruların yanıtları burada! Mazot gübre desteğinin miktarına ve ne zaman ödeneceğine dair soruları cevaplamadan önce mazot gübre desteği hakkında biraz bilgilendirelim.


Mazot gübre desteği, hem tarım üretiminde ortaya çıkan maddi açığın giderilmesi ve tarımsal üretimi destekleme amacıyla tarım ile uğraşan üreticimize verilen maddi desteğin adıdır. Ülkemizde tarımsal faaliyetler yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Ancak her geçen yıl tarımsal üretim için kullanılan mazot ve gübre fiyatlarında artış yaşanmaktadır. Fiyatta gerçekleştirilen bu artış, üretim yapan çiftçimizi ekonomik olarak olumsuz yönde etkiler. Daha üretimin başında maddi olarak giderler üreticimizin omzundaki yükü daha da arttırmaktadır. Mazot tüketimi, traktörün kullanıldığı her tarımsal faaliyette gerçekleşmektedir. Tarım arazisinin sürülmesi, ekim dikim gibi işlemlerin traktör yardımı ile yapılması, traktör arkası ilaçlama pompaları ile ilaçlama işlemi yapılması gibi durumlar mazotun tüketilmesini sağlayan faaliyetlerdendir. Tarımsal üretimde yoğun olarak mazot maddesi tüketilmektedir. Mazot fiyatlarındaki artış, üreticimizi rahatsız ederek tarımsal üretimi engellemektedir.


Mazotun yanı sıra tarımsal üretimde ihtiyaç duyulan bir diğer faktör gübredir. Gübreleme işlemi genellikle verimi arttırmak ve topraktaki besin değerini dengelemek için kullanılmaktadır. Ancak gübre fiyatlarındaki yükseliş, mazotta olduğu gibi çiftçimizin üretim yapma istencini kırarak tarımsal üretimin devamlılığını tehlikeye sokmaktadır. Tarım sektöründe uygulanan destek ödemeleri ile üreticimizin omuzlarına yük olan maddi ağırlık hafifletilmeye çalışılarak üretimin sürekliliği desteklenmeye çalışılmaktadır.


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticimize verilen desteklerden biri de mazot gübre desteğidir. Mazot gübre desteği miktarı 6 Mart 2021’de resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile güncellenmiştir. Mazot ve gübre desteği miktarı üretilen ürünün türüne göre değişmektedir.

ÜRÜNMAZOT DESTEĞİGÜBRE DESTEĞİ
Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale19TL16TL
Çeltik, Kütlü Pamuk62TL8TL
Nohut, Kuru fasulye, Mercimek22TL8TL
Patates27TL8TL
Yağlık ayçiçeği, Soya26TL8TL
Dane mısır25TL8TL
Kuru Soğan, Kanola, Aspir, Yaş çay17TL8TL
Fındık, Yem bitkileri, Zeytin ve Diğer ürünler15TL8TL
Nadas 8 TL olarak açıklanmıştır.

Desteğin hesabınıza yatıp yatmadığını Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne girerek öğrenebilirsiniz.