Arı Yetiştiriciliğinde Devlet Desteği Var Mıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:01

Arı Yetiştiriciliğinde Devlet Desteği Var Mıdır?

Arı Yetiştiriciliğinde Devlet Desteği Var Mıdır?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 11:51

308 views

Arı yetiştiriciliği bir meslek haline gelerek üretimin bir kolu olmuştur. Arı yetiştiriciliği eski zamanlardan bu yana gelen ve devam etmekte olan bir üretim uygulamasıdır. Bal ürünü, insan hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Bal, sabahlarımızı süsleyen kahvaltıların olmazsa olmaz bir parçasıdır. Besin olarak tüketmeyi sevmemizin yanı sıra alternatif tıp olarak kullanabileceğimiz bir üründür. Özellikle soğuk algınlığı dönemlerinde bal limon kombinasyonunu sık sık tüketerek, ilaç kullanmadan hastalıktan kurtulmayı deneriz. Besin ve sağlık alanlarının yanı sıra kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılan ve tercih edilen bir üründür.
Bal üretimi ve devamlılığı insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bal üretiminin miktarı ve kalitesi önemli bir konudur. Türkiye bal üretimini arttırmak için arı yetiştiriciliğini destekleyen bazı politikalar uygulamaktadır. Devletin arı yetiştiriciliğiyle ilgili uygulamakta olduğu projeler ve destek paketleri bulunur. Kaliteli ve verimli üretim için devlet arı yetiştiriciliğini kontrol altında devamlılığını sağlamaktadır. Bu yüzden arıcılık yapmak isterseniz önce arıcılık belgesi almak zorundasınız.
Arı yetiştiriciliğine destek, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmektedir. Ancak verilen destek, arılı kovan desteği ve bombus arı desteği olarak farklılaşır. Bu nedenle arıcılık yapacaksanız yetiştiriciliğini yaptığınız arı ırkına göre ödenecek yardım miktarında farklılık olabilir. Örneğin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arılı kovan yetiştiriciliği için belirlediği ödenek, kovan başına 15 TL’dir. Yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen bombus arı desteği, koloni başına 60 TL’dir. Devletin arıcılık için verdiği bu desteklerden yararlanabilmeniz için, Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS) kayıtlı olmanız gerekmektedir. Arı yetiştiriciliği yapan işletmelerde bulunan kovan sayısının asgari 30 arılı kovan olması gerekmektedir. Uyun şartlı karşılamanız durumunda, bulunduğunuz il/ilçenin Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurabilir destek ödeneğinden yararlanabilirsiniz.
Arıcılık ödemesi alan yetiştiriciler, Ziraat Bankası’nda kayıtlı olan hesaplarından T.C kimlik numarasının son hanesinde bulunan sayıya göre belirlenen günlerde çekebilirler. Ayrıca devlet tarafından üreticiye verilen destekler; Tarım ve Orman Bakanlığı arıcılık desteklemeleri, Ziraat Bankası arıcılık kredisi ve TKDK arıcılık hibe destekleri olarak farklı kurumlar tarafından verilmektedir.