Arıcılığın Tekrar Canlanması İçin Yeni GelişmelerTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 21:42

Arıcılığın Tekrar Canlanması İçin Yeni Gelişmeler

Arıcılığın Tekrar Canlanması İçin Yeni Gelişmeler
Son Güncelleme :

23 Ağustos 2021 - 17:13

256 views

Ülkemiz içerisinde pek çok farklı bölgede meydana gelen orman yangınları sebebi ile tarım ve hayvancılık faaliyetleri zarar gördü.

Özellikle ülkemizde arıcılık faaliyetlerinin en yoğun olarak gerçekleştirildiği il olan Muğla İl’i ve çevresinde bulunan bölgeler içerisinde arıların hayatı tehlikeye girerken geçimini arıcılık sayesinde sağlayan kişilerin ocakları sönme noktasına geldi.

Bölge içerisinde yok olan çiçekler, ağaçlar, arıların bölgede üretim yapmasına engel olabilecek bir durum olarak görülüyor. Aynı zamanda çam ağaçlarının yetişmesi ortalama olarak 4 yıl sürüyor buna bağlı olarak çam balı üretiminin ne olacağı ve bölge halkının geçimini nasıl sağlayacağı da merak konusu.

Arıcılık Faaliyetlerine İlişkin Geliştirme Araştırmaları Başladı!

Arıcılık hem küresel anlamda hem de ekolojik sistemin düzgün bir şekilde devam edebilmesi için büyük bir önem taşıyor. Arılar bulundukları bölge içerisinde çeşitli çiçeklerin de çoğalmasına tozlaşmanın sağlanmasına yardımcı olarak büyük bir destek sağlıyor. Yaşamın devamlılığı için arıların ekolojik sistem içerisinde yer alması son derece önemli olarak bilim adamları tarafından da belirtilen konulardan biri.

Türkiye Arı yetiştiriciliği Merkez Birliği, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, Güvenilir Ürün Platformu ve pek çok üniversiteden akademisyenler bir araya gelerek bölge içerisindeki arı yetiştiricileri ile görüşme sağladı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Tarafından açıklamaya göre Muğla içerisinde arıcılık yangınlar sebebi ile %10 civarında etkilenmiş olduğu Ziya Şahin tarafından söylendi. Muğla Bölgesinde arıcılık faaliyeti gerçekleştirilen yaklaşık olarak 100 bin hektarlık alan içerisinden yaklaşık olarak 10 bin hektarlık bir kısmın yandığından da konuşmasında üzüntü ile belirtti.

Arı Yetiştiricileri Ne olacak?

TAB başkanı Ziya Şahin yaptığı açıklamasında arı yetiştiricilerinin kredi borçlarının ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Orman yangınları ile tehlikeye giren arı yetiştiriciliği faaliyetleri son yıllar içerisindeki yetiştiricilik faaliyetlerinde küresel ısınma ve sıcaklar nedeni ile dalgalanmalar yaşanıyordu. Bölge halkının geçimlerini devam ettirebilmesi adına kredi borçlarının ertelenmesi önemli noktalar arasında.

Bölge İçerisindeki Bitkiler Canlandırılsın

Yangından zarar gören alanların tekrar doğaya ve çeşitli canlılara kazandırılması adına çeşitli bölgeler içerisinden çiçeklenmeye destek olarak bölgenin aktif hale gelmesine fayda sağlayacak böceklerin bölge içerisine getirilerek bölgenin kısa süre içerisinde canlanmasına destek olunabilir.

Yangınlardan zarar gören bölgeler için ne kadar kısa süre içinde çalışmalara başlanırsa tarım ve hayvancılık faaliyetleri de o kadar kısa zaman içerisinde eski haline dönebilir. Dikkatli, özverili ve disiplinli çalışmalar sayesinde bölge kısa zaman içerisinde doğaya tekrar kazandırılabilir.