Tam Kıvamında Aşure Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:54

Tam Kıvamında Aşure Nasıl Yapılır?

Tam Kıvamında Aşure Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

08 Ağustos 2022 - 10:29

178 views

Aşure her yıl düzenli olarak Muharrem Ayı’nın 10. günü yapılmaktadır. Aşure din açısından ve insanların birbirlerine olan bağın kuvvetlenmesinde önemli rol oynar. Hz. Nuh’un gemiden karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemeler ile ortaya çıkmış bir tatlı çeşitidir.

Tam Kıvamında Aşure Yapımı

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

200 gr kuru kayısı

Yarım çay bardağı pirinç

3 lt su

500 gr aşurelik buğday (3 su bardağı)

2.5 su bardağı süt

1 Su Bardağı Fındık

çeyrek çay kaşığı tuz

150 gr kuru üzüm

çeyrek çay kaşığı karabiber

yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatın)

4 Su Bardağı Toz Şeker

Süslemek için;

30gr fındık

1 Adet Nar

35 gr kuş üzümü

200 gr ceviz

Tarçın

Sevdiğiniz bir tat varsa bunu da aşureye ekleyebilirsiniz. İlla ki bu listeye uymalısınız diye bir durum söz konusu değil.

Aşure Yaparken Püf Noktaları Nelerdir?

Kuru fasulye, buğday ve nohutu ayrı ayrı haşlayınız, Ayrı ayrı olmasının sebebi aynı yerde haşlarsanız kimisi çok yumuşak kimisi sert kalacaktır haşladıktan hemen sonra fasulye ve nohutun kabuklarını çıkartın.

Üzümü kayısıyı ve inciri de ayrı kaplarda bir taşım kaynatarak haşlayın.

Aşureyi hazırlarken malzeme kalitesinin tadına verdiği etki çok daha fazladır, bu yüzden geçmiş dönemlerden ( 1 yıl gibi bir süre ) kalan bakliyat ürünlerini kullanmamanız sizin açınızdan çok daha iyi olacaktır.

Akşamdan buğdayı iyice yıkayıp, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su koyduktan sonra 1-2 dakika kaynatın. Üzerini kapatın. Sabah kapağı açtığınızda yumuşamış buğdayları göreceksiniz. Taşma veya dibine tutma problemi yaşamayacaksınız.

Sabahtan veya akşamdan buğdayı iyice yıkayıp, üzerine 3 parmak geçecek kadar su ilave edildikten sonra 1-2 dakika kaynatılır ve akşamdan koyduysanız sabah, sabahtan koyduysanız akşam vakti tencerenin kapağını açtığınızda yumuşamış buğdayları göreceksiniz.

Üzüm, kuru incir gibi gıdaları az bir süre haşlayıp, suyu renk alınca aşureye dökmelisiniz. Şekeri eklemeden önce aşurenin tadına göre şeker ekleyebilirsiniz. Aşurenin kıvamı koyulaşınca ateşten alın, ve biraz daha tat eklemek isterseniz pirinç ve ılık süt ekleyebilirsiniz.

Son olarak süsleme işlemi sizin damak tadınıza kalmış…