Mucize Bitki Safrana Özel Çalıştay DüzenlendiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:20

Mucize Bitki Safrana Özel Çalıştay Düzenlendi

Mucize Bitki Safrana Özel Çalıştay Düzenlendi
Son Güncelleme :

22 Ekim 2022 - 9:41

86 views

Safran pek çok konuda sunduğu faydalardan dolayı mucize bitki olarak anılıyor. Her derde deva niteliğine sahip bitkiler arasına adını altın harflerle yazdıran safranın kilosu ortalama 100 bin lira civarında satılıyor. Safran bitkisi 2014’de diğer ülkelerde yetişen türlerine oranla kokusu, rengi ve aroması gibi özellikleri ile daha fazla ön plana çıkmasından dolayı milli bitkimiz olarak tescillenmiştir.  Milli bitki özelliğine sahip olan safran için bu yıl ilki gerçekleşen 1. Safran Çalıştay’ı Karabük Safranbolu’da gerçekleşti. 20-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen çalıştayda safranın önemine ve değerine vurgu yapıldı. Pek çok akademisyenin safran hakkında sunumlarının yer aldığı çalıştay Karabük Valiliği önderliğinde gerçekleştirildi. Çalıştayın yayınlanan ön raporunda destek ve teşvikler ile safranın önemi konuları dikkat çeken konu başlıkları oldu.

Çalıştayın Ön Raporu Yayınlandı

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık’ın yaptığı açıklamalarında safran yetiştiriciliğinin daha ileri düzeye taşınması için desteklenmesinin gerekliliği ve gelişmiş tekniklerin bu alanda daha aktif kullanılacağının altını çiziyor. Aynı zamanda safran yetiştiriciliği ile uğraşanların bir çatı altında toplanmasının, üretimin tüm aşamalarında iyileştirmeler yapılması ve bu alana daha fazla araştırma-geliştirme konularında ağırlık verileceğini belirtti.

Çetin Ayvalık, “Safranbolu safranında kimyasal analizlerin ve standardizasyonunun yapılması ile ilgili araştırmaların yapılması, safranda görülen hastalık ve zararlar için mücadele yöntemlerinin araştırılması, somut önerilerin oluşturulması, tohumluk yumru kalibrasyonu yapılarak üretimin desteklenmesi, safranın üretiminde, doğru tarla hazırlığı, üretim teknikleri, dikim yöntemleri, sulama yöntemleri ve periyotları, gübreleme ve önemi, hastalık ve zararı ile mücadele yöntemleri hakkında çiftçi eğitim programlarının oluşturulması konuları da çalıştay ön raporunda yer almaktadır. “ Cümlelerine konuşmasında yer verdi.

Çalıştay ön raporunda daha çok safranın önemine vurgu yapılırken, desteklerle birlikte öneminin anlaşılması ve üretiminde kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacağının altı çizildi. Küçük işletmelerden ev kadınlarına kadar safran üretimi konusunda teşvik edilmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda “safranda kalite yönetmeliğinin çıkarılmasının zorunluluğu” konusu da yer almaktadır.

Safran bitkisi şimdiden yapılan teşviklerle üretiminde elde edilen oranlarda artışlar meydana getirdiği görülmektedir. Destekler ve teşviklerle birlikte bu oranlar daha çok artırılabilir. Safran konusunda yapılan çalışmalarla asıl hedef safran konusunda uluslararası düzeye gelmektir.