Tarımda Yeşil Dönüşüm DönemiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:34

Tarımda Yeşil Dönüşüm Dönemi

Tarımda Yeşil Dönüşüm Dönemi
Son Güncelleme :

21 Ekim 2022 - 10:37

118 views

Tarım alanında yapılan çalışmalar ve yaşanan sorunlar bilindiği gibi ülkelerin öncelikli konularından biridir. Besin kaynakları olmadan canlı yaşamı sürmesi mümkün değildir. Doğanın olağan dengesi her geçen süre değişiyor ve bu değişim olumsuz yöne doğru yönelim gösteriyor. Uzmanların açıklamalarında sıklıkla yer verdiği olağan düzeni korumak ve gelecek dönemde daha kötü sonuçlarla karşılaşmamak adına özellikle tarım alanında düzenlemelere gidilmesi gerektiği vurgulanıyor. Yeşil dönüşüm kavramı da bu noktada karşımıza çıkıyor. Yeşil dönüşümü tarım alanında nasıl etkili kullanabiliriz? Yeşil dönüşüm kapsamında yapılabilecekler yazımızın devamında.

“Yeşil Mutabakat” planı Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen geniş çaplı bir eylem planıdır. Bu plan ekonomi alanı özelinde farklı sektörleri kapsayacak kadar geniş çapta düzenlemeleri içerir. Tarım alanı yeşil mutabakat kavramında en önemli konulara sahip olan bir alan olarak çalışmaların ağırlıklı olarak tarım sektöründe gerçekleştirildiği görülebilir.

Tarım yeşil dönüşüm sayesinde dünya genelinde uygulamaya koyulan yeşil mutabakat çalışmalarına destek verilebilir. Ülkemiz genelinde yönetilen “Tarladan Sofraya” stratejisi bu çalışmalara verilebilecek en güzel örneklerden biridir. Tarım sektöründe yapılacak her iyileştirme gelecek dönemlere yapılan yatırım görevi görecektir hiç şüphesiz.

Yeşil Dönüşüm Çalışmalarının Önemi

İklim değişikliği, sera gazı salınım oranları, çevresel atıklar ve doğaya zararı bulunan tüm etkenler bugünümüzü etkilediği kadar gelecek için de büyük problem teşkil ediyor. Yeşil dönüşüm çalışmaları ile bu kötü gidişatı değiştirmek için ülkeler çalışmalarına hız verdi. Geçtiğimiz günlerde Antalya Gıda Ticaret Borsası önderliğinde çevrimiçi gerçekleştirilen TEBD Yeşil Mutabakat Çalışmaları – Türk Tarım Sektörü Çalıştayında dikkat çeken konu başlıklarına yer verildi.

Tarımda sürdürülebilirlik çalışmalarına daha fazla yön vererek yeşil dönüşüme katkı sağlamak mümkün. AB’de gerçekleştirilen yeşil mutabakat uygulamalarına sürdürülebilir tarım ile destek verebilir ve bu konuda devletlerden de destek alınmasının önemine vurgu yapılması toplantının dikkat çeken konularından biriydi.  

Yeşil Dönüşüm Kapsamında Yapılabilecekler

  • Yeşil dönüşüm kapsamında doğada bulunan kaynakların daha kontrollü kullanılması öncelikli olmalıdır.
  • Özellikle iklim krizini artıracak tüm olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi önemlidir.
  • Karbon salınımını azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılabilir ve bununla birlikte enerji ihtiyaçlarını temiz enerji kullanarak elde etmeye öncelik verilebilir.
  • Çevreye duyarlı teknolojilerin kullanılmasına öncelik verilmeli.
  • Kaynak kullanımındaki bağımlılığın azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılması.

Teknolojiyi bu alanda olumlu yönde kullanma imkanımız varken bu imkanı değerlendirmek ve gelecek nesillere daha iyi bir düzen bırakmak mümkün.