Arıcılık Belgesi Nasıl Alınır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:28

Arıcılık Belgesi Nasıl Alınır?

Arıcılık Belgesi Nasıl Alınır?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 11:44

5.292 views

Arı yetiştiriciliğine olan rağbet, son zamanlarda gözle görülür bir şekilde artmaya başlamıştır. Arı ırkının yok olmaya doğru ilerlediği günümüzde bal üretimi tehlike altına girdi. Bu yüzden arıcılıkla uğraşacak insanların bilinçli bir şekilde üretim işini gerçekleşmesi gerekir. Arı yetiştiriciliği ekonomik kazanç için yapılacak bir meslek grubu olmamalıdır. Özverili bir şekilde yapılmayan arı yetiştiriciliği, yüksek verimli bal üretimi yapılmasının aksine arıların ölümüyle de sonuçlanabilir. Bu nedenle arıcılıkla uğraşan üreticilerin gerekirse kurs alarak bu meslek grubunda ilerleyebilir.
Peki arı yetiştiriciliği yapabilmeniz için gerekli olan arıcılık belgesini nasıl alabilirsiniz? Bu soru arı yetiştiriciliği ile ilgilenen insanların sıkça sorduğu sorulardan biridir. Eğer arı yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız arıcılık belgesi almanız gerekmektedir. Çünkü bilinçsiz şekilde yapılan arıcılık, olumsuz şekilde sonuçlanabilir. Bugün bal üreten arı ırklarının bazıları yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle yanlış yapılan arı yetiştiriciliği yok olmakta olan arıların soyunu daha hızlı bir şekilde yok etmeye sebep olabilir.
Arıcılık, bir meslek grubu olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de arı yetiştiriciliği ile ilgili teşvik edici projeleri ve destekleri bulunmaktadır. Yani arıcılık belgesini almanız durumunda, gerekli koşulları sağlayarak devletten arıcılık desteği ya da hibe yardımı alabilirsiniz.
Arıcılık belgesi, arı yetiştiriciliği yapabilmeniz için gerekli olan bir belgedir. Arıcılık belgesini almadan arı yetiştiriciliği yapamazsınız. Arıcılık belgesi, belli bir kurs eğitiminden sonra kursiyerlere verilen belge ya da sertifikanın adıdır. Arı yetiştiriciliğinin devlet kontrolünde olması, üreticiler için arıcılık belgesini almasını zorunlu kılmaktadır. Kursta öğretilen bilgiler ışığında arı yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz, bilinçli bir şekilde bal üretimini ve arı yetiştiriciliğini gerçekleştirir.
Arıcılık belgesini neden alabilirsiniz? Arıcılık belgesini, Halk Eğitim Merkezleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı kapsamında açılan kurslara başvurup, kursu başarılı bir şekilde bitirdikten sonra arıcılık belgenizi alabilir ve arı yetiştiriciliğine başlayabilirsiniz. Kursu tamamlayan kursiyerler rahatlıkla birkaç kovandan oluşan bir koloniye bakarak yetiştiriciliğe başlayabilirler. Arı yetiştiriciliğine ilk defa başlayanlar için ideal olan rakamın 3 koloni olduğunu söyleyebiliriz. Daha kaliteli ve verimli bal üretimi için arıcılık belgesini mutlaka alın.