Ülkemizde Arıcılık Faaliyetleri Nerede Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:40

Ülkemizde Arıcılık Faaliyetleri Nerede Yapılır?

Ülkemizde Arıcılık Faaliyetleri Nerede Yapılır?
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 19:41

1.225 views

Sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi balın sofralarımıza kadar nasıl geldiğini merak ediyor musunuz? Hem gıda alanında hem de sağlık alanında bal bizim için vazgeçilmez bir kaynağıdır. Bal üretimi, insanlık tarihi ile hemen hemen aynı zamanlıdır. Geçmişten günümüze kadar üretilen ve üretilmeye devam eden bir besin maddesidir. Özellikle sağlık alanında alternatif tıp olarak kullanılan organik bir ilaç olarak değerlendirilebilir. Bal, hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bal üretiminin devamı için arıcılık faaliyetlerinin en yüksek kalitede gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Özellikle günümüzde bazı arı ırklarının kaybolmaya başlamasıyla birlikte arıcılığa verilen önem artmaya başlamıştır.
Arıcılık, günümüzde bir meslek grubu olarak ifade edilen hatta katılım belgesi olmayanların yapamadığı bir üretim modelidir. Ülkemizde arıcılığın daha kaliteli bir şekilde yapılması için, devlet arı yetiştiricilerini desteklemekte ve maddi olarak teşvik edici politikalar uygulamaktadır. Devlet destekli bir meslek grubu olan arıcılık için devletin ve belediyelerin açtığı kurslar bulunur. Bu kursları başarılı bir şekilde bitiren ve belge alan herkes arıcılık yapabilir. Burada amaç, arıcılığı bilinçli ellerde devam ettirilmesini sağlamak ve bal üretimini kaliteli bir şekilde devam ettirmektir. Çünkü arıcılık sadece maddi kazanç gözetilerek yapılacak bir meslek değildir. Diğer türlü bal veriminin azalmasına hatta arıların ölmesine sebep olabilirsiniz.
Ülkemiz arıcılık faaliyetlerinin yapılabileceği geniş arazilere sahiptir. Özellikle ilksel özellikleri nedeniyle zengin çiçek türlerinin bulunduğu bir ülkedir. Ülkemizde arıcılık faaliyetleri özellikle Ege, Doğu Karadeniz ve Erzurum-Kars platosunda yaygın olarak yapılmaktadır. İl bazlı bakıldığında, Muğla, Kars, Ordu, Artvin ve Çanakkale arı yetiştiriciliği yapılan illerin başında gelmektedir. Ayrıca dünya genelinde arıcılıkta 2. sırada yer almaktayız. Arıcılığın bu illerde yoğun olarak yapılmasının başlıca nedeni, iklimsel özelliklerin uygunluğundan dolayıdır. Yağışı bol olan bölgeler, çiçek ve bitki türleri açısından diğer bölgelere göre daha yoğundur. Arıcılığın yapılabilmesi için en gerekli şey, arıların gezebileceği bitki türlerinin yoğun olmasıdır. Ancak arıcılık yapacaksanız, çevrenizde tarımsal faaliyetlerin yapılmadığına emin olun. Çünkü ilaçlama çalışmaları arıları ve nihayetinde üretilen balı olumsuz olarak etkiler.