Arıcılık Uygulamaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:23

Arıcılık Uygulamaları Nelerdir?

Arıcılık Uygulamaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 17:36

146 views

Ülkemizde hayvan yetiştiriciliği büyük bir öneme sahiptir. Kırsal alanda yaşayan pekçok üreticimiz geçimini yetiştirdiği hayvanlar üzerinde gerçekleştirmektedir. Hayvan yetiştiriciliği üretimin devamlığı ve besin maddelerinin elde edilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde, farklı hayvancılık üretim kolları bulunmaktadır. Büyükbaş – küçükbaş hayvancılık, arıcılık, kümes hayvancılığı, su ürünleri yetiştiriciliği bu üretim kollarındandır. Özellikle arıcılık ülkemizde devlet tarafından üretimi desteklenen üretim kollarından biridir.
Arı yetiştiriciliğinde önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta kovan ve ekipmanlardır. Arının verimli bal üretimi yapması için yaşam ortamı önemli bir etkiye sahiptir. Kovan ve ekipmanları, arıyı dış tehditlere karşı koruyan kalkan görevi görmelidir. Değişen hava koşullarına, diğer hayvan saldırılarına ve hastalıklara karşı arıyı muhafaza etmelidir. Bu nedenle hazırlanan kovanlar bu amaca uygun olarak hazırlanmıştır. Kovan yapılırken kullanılan ilaçlar ve malzemeler, insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde geliştirilmiştir. Ayrıca üretilen balın tadında da bir değişiklik gerçekleşmez. Ana arının bulunduğu koloninin besin ihtiyacı duyması durumunda besin takviyesi yapılabilir. Koloni kalabalıksa kolonileri yapay şekilde bölerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kovanların nereye yerleştirilmesi gerektiği önemli olan diğer bir noktadır. Kovanların kurulacağı yerin çevresinin arının rahatça gezebileceği şekilde olması gerekir. Kovaların kurulacağı yerin tarım arazisine, çöplüklere, kirli sulara yakın olmadığından emin olun. Olumsuz çevre koşulları balı doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle kovanları yerleştirmeden önce arazi araştırması yapabilirsiniz. Ayrıca olumsuz hava koşullarını püskürtebilecek ve en az etkiyle geçmesini sağlayacak şekilde kovanları korunaklı bir şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Uygun ortamın sağlanmaması, bal üretimini direk etkiler. Özellikle arıların içebileceği temiz su kaynakları oluşturun.
Arı yetiştiriciliği yaparken dışarıdan besleme durumu, gerekliliğe göre değişebilen bir durumdur. Dışarıdan besleme yaparken şeker kullanmak yerine kek ve şurup kullanabilirsiniz. Çünkü şeker verilmesi durumunda, üretilen balın tadı da bozulabilir. Arının sağlık düzeni şeker ile beslemeden sonra bozulabilir.
Arıcılık yapacaksanız ve verimli bir hasat süresi geçirmek istiyorsanız ana arıya ve ırka dikkat etmeniz gerekir. Ancak seçtiğiniz arı ırkına uygun ortamı sağlamayı unutmayın!