Kendir Tohumu Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

15 Haziran 2024 - 20:49

Kendir Tohumu Faydaları Nelerdir?

Kendir Tohumu Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

13 Kasım 2021 - 9:08

216 views

Ülkemizde üretimi yapılan ve genellikle endüstriyel amaçlı kullanılan bitkilerden biri olan kendir, kenevir olarak da biliniyor. Tek yıllık bir bitki olan kendir, yapı olarak otsu bir bitkidir. Uygun koşulların sağlanması durumunda kendir otunun boyutu 3 metre kadar uzayabilir. Ancak bitkilerin ortalama boyutu en az 50 cm olabilir. Kendir bitkisinin gövde kısmı dikenli bir yapıya sahiptir. Gövde kısmında bulunan tüyler dikeni andırır. Kendir bitkilerinde dişi ve erkek cinsleri bulunuyor. Erkek kendir bitkileri polen üretir ve dişi bitkilerin çiçeklenmesini sağlar. Tozlaşma işlemi için herhangi bir uçan hayvana gerek yoktur. Rüzgârın etkisi ile tozlaşma işlemi gerçekleşir. Ilıman iklimin bitkisi olduğu için, ılıman iklimin görüldüğü bölgelerde kendir üretimi yapılabilir.

Kendir bitkisi hakkında genel bir bilgi verdiğimize göre sağlığa sunduğu faydalardan bahsedebiliriz. Sağlık alanında yoğun olarak kullanılan bir bitkidir. Özellikle tohumunun insana sağladığı faydalar alternatif tıpta büyük bir yere sahiptir. İlaç kullanmak istemeyen çoğu insan, kendir tohumu ile sağlığına kavuşmaya çalışır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda şunu söyleyebiliriz ki, kendir tohumunun iyileştirme konusunda etkisi oldukça yüksektir. Bu nedenle çoğu insan kendir tohumu tüketimine oldukça önem verir. Araştırma sonuçlarına göre kendirle ilgili araştırılan konular arasında kendir tohumunun faydaları yerini alıyor. Kendir tohumu nedir, kendir tohumunun faydaları nelerdir, bu soruların cevabını verelim.

Öncelikle kendir tohumu, kendir bitkisinin dişisinden elde edilen tohumun adıdır. Besin değeri ve erki oranı yüksek olduğu için alternatif tıp alanında sıkça başvurulan maddelerden bir tanesidir. Bilimsel araştırmalar kendir tohumu ile ilgili olarak özellikle ağrı dindirme konusunda oldukça etkili olduğunu söylüyor. Kendir tohumu almak isteyenler, aktarlardan kendir tohumunu tedarik edebilirler. Etki oranının fazla olduğunu sıkça dile getirdiğimiz kendir tohumunun faydaları nelerdir, bakalım.

Ağrı Kesici Etkisi Bulunur

Ağrı Kesici Etkisi Bulunur

Kendir tohumu, besin değeri açısından oldukça zengin bir maddedir. Bu özelliği sayesinde tüketilmesi tavsiye edilen bitkisel tohumlardan bir tanesidir. Ağrısı olan çoğu kişi, ağrı kesici ilaçlar içmek yerine kendir tohumu tüketerek ağrılarını dindirmeye çalışıyor. Ağrı kesici özelliği sayesinde alternatif tıpta çokça tercih edilir. Tedavi sürecinde ek gıda takviyesi olarak kullanılır. Bitkisel kökenli olduğu için kullanılması ağrı kesicilere olan ihtiyacın azalmasına da imkan tanır.

Kendir tohumu, protein besini açısında oldukça zengindir. Protein eksikliği çekenlerin takviye olarak kullanabileceği alternatif bir tohumdur. Protein besini açısından zengin olduğu için diyet yapanlar tarafından tüketilmesi de tavsiye edilir. Kilo vermek isteyenler, diyet esnasında protein ihtiyacını kendir tohumu tüketerek karşılayabilir.

Protein açısından zengin oluşu, yağ yakımı konusunda da oldukça etkilidir. Proteinin yanı sıra vitamin değeri de yüksek olduğu için diyet yapanlar, yağ yakmak için sıkça kendir tohumu kullanır. Böylece kilo vermeniz kolaylaşır ve istediğiniz vücut ölçüsüne daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Kanser Tedavisinde Kullanılır

Kanser hastaları için tavsiye edilen bir maddedir. Özellikle kemoterapi döneminde oluşan ağrıların hafifletilmesi için kullanılabilir. Kemoterapi süreci, bağışıklığın çökmesine çoğu zaman sebep olur. Aynı durum AİDS hastalığı için de geçerlidir. Bu süreçlerde bağışıklık sistemi bozulur, hastalarda iştah kaybı meydana gelir. Kendir tohumu ile bu gibi problemler tamamen ortadan kalkmasa da büyük ölçüde olumlu etki ile sonuçlanır. Özellikle ağrıların dindirilmesinde kullanılır.

Vücudun direnç kazanmasını sağlar. Bu nedenle ağrı çeken hastaların kullanması için oldukça uygundur. Yukarıda saydığımız en önemli faydalarının yanı sıra saç ve tırnak sağlığı için de tüketilen ve özellikle saç bakımında kullanılan maddeler arasında yerini alır. Sakinleştirici bir etkiye sahip olduğu için stres oranı yüksek insanların kullanması için uygundur.

Dikkat! Yukarıda kendir tohumunun faydalarını saydık anacak, tüketilme şekli, ne için tüketildiğine göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda kaynatılarak içilmesi daha etkili olabiliyorken, bazı durumlarda doğrudan tüketebilirsiniz. Örneğin eklem ağrıları ya da genel olarak ağrılar için tüketecekseniz bu durumda kaynatarak içilmesi daha çok tavsiye edilir. Son olarak şu noktaya da değinelim. Kendir tohumunun etki oranı oldukça yüksek bir madde olduğu için fazla tüketilmesi durumunda vücudunuz olumsuz reaksiyonlar verebilir. Bu nedenle tüketirken ölçülü olunmalı, aşırıya kaçılmamalıdır.