Gelecek Yıllarda Dünyanın Yeteri Kadar Buğday Rezervi Var Mı?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 00:25

Gelecek Yıllarda Dünyanın Yeteri Kadar Buğday Rezervi Var Mı?

Gelecek Yıllarda Dünyanın Yeteri Kadar Buğday Rezervi Var Mı?
Son Güncelleme :

25 Temmuz 2022 - 18:00

127 views

Çoğumuzun bildiği gibi buğday hayvancılıkta, sofralarımızda ve ekmek yapımında kullanılır fakat buğdayın bilinmeyen bir çok kullanım alanı vardır. Dünya genelinde tahıl, buğday üreticiliği yaklaşık 210 – 220 milyon hektar alanda yapılır ve toplam 90 ülkede tüketilmektedir ancak hızla artan dünya nüfusu talep/arz sebebiyle buğday üreticiliği gelecekte dünyaya yetmeyebilir bu sebepten ötürü bilim insanları buğday üreticiliğinin sağlıklı bir şekilde hızlandırılması için çalışmalar yürütmektedir.

Buğdayın Ufak Bir Tarihçesi :

En eski kanıtı M.Ö 8000 yıllarına dayanan buğday, arpadan sonra en eski tahıllardan birisidir. Şu an ki buğdaya nazaran o zamanlardaki buğday daha kolay kırılan bir yapıya sahip olduğu için, tohumları yere düşmekte ve bu da hasatı zorlaştırmaktaydı, o zamanın insanları tohum başları daha kalın yapıda olan buğdayları tercih ediyorlardı. Bu sağlam yapıda olan buğdaylardan bazıları gernik buğdayı ve kızıl buğday, ilk başta Ortadoğu’da yetiştirilen ve sert iklim şartlarına dahi dayanabilen bir buğday çeşitiydi. Buğday o zamanlarda pek değer görmemiş bir tahıldır.

11. Yüzyılın başlarında buğday hasatı yaygınlaşmış olup, 1950’li yılların ortalarında araştırmacıların bulduğu evcil buğday ile yabani çimlerle melezlereyerek cüceleştirme genini keşfettiler ve bunun sayesinde tahıl alanında çığır açtılar. Yeni ortaya çıkan bitkiler daha sabit ve daha çok tohum veriyordu. Bu buluş sayesinde günümüzde 5000’den fazla buğday çeşiti yetiştirilmektedir.

Bilim İnsanlarının Yaptığı Çalışmalar :

Bilim insanları 8000’den farklı buğday çeşiti ile tarım alanında yetiştirilecebilecek en dayanıklı ve en çok tohum veren buğdayı, buğdayların ve yabani çimlerin genetik özelliklerini kullanarak, özel cihazlarla, hızlı bir şekilde melezlendirilip, en uygun buğday tohumunu bulmayı hedefliyor.

En kötü felaket senaryosunun yaşanmaması için çalışmalar hızla sürüyor.

Özetle :

Milattan önceki yıllarda çok değer görmeyen buğday tahılları, günümüzde sadece insanlığın değil diğer canlı türlerinin ayrılmaz temel yapı taşlarından birisi olmuş olup, gelecek yıllarda insan nüfusunun hızlı bir şekilde artması sebebiyle dünya buğday üretiminin yetmemesiyle ortaya çıkabilecek bazı problemlerden sıyrılmak amacıyla yapılan çalışmalar ve buğdayın geçmişten günümüze ufak bir tarihçesi.