Küresel Isınmanın İncir Arıları Üzerindeki Etkisi Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:50

Küresel Isınmanın İncir Arıları Üzerindeki Etkisi Nedir?

Küresel Isınmanın İncir Arıları Üzerindeki Etkisi Nedir?
Son Güncelleme :

09 Kasım 2022 - 8:40

169 views

İklim değişikliği canlı yaşamı üzerinde olumsuz etkiler göstermeyi sürdürüyor. Küresel ısınmanın olumsuz yönde etkilediği canlılardan birisi de incir arıları. İncir arısı olarak bilinen agaonidae familyasından olan bu arı türlerinin incir yetiştiriciliğinde büyük sorumluluğu bulunur.

Dünyada yaklaşık 900 incir türü bulunduğu belirtiliyor, aynı şekilde 900 adet te incir arısı türü bulunmaktadır. Bu arı ailesinin incirle özdeşleştirilmesi, incir arısı olarak adlandırılmasında en önemli etken incirin tozlaşmasından sorumlu olmasıdır. Her arı türünün özdeşleştiği bir incir türü vardır ve arılar bu incir türlerinin tozlaşması adımında etkin rol üstlenmektedir.

İncir ağaçlarının dişi ve erkek olarak iki ayrı türü vardır ve meyve oluşumu için iki türün de etkileri vardır. Erkek ve dişi incir ağaçlarının rolünü uygulamalarının en temel gerekliliği incir arılarıdır. İncir arıları bu aradaki bağlantıyı kurmaktadır.  Bu açıdan baktığınızda incir oluşumunda temel rol incir arılarına düşüyor. Tozlaşma işleminin gerçekleştirilebilmesi için incir aralarının varlıkları çok önemlidir. Ancak son yıllarda incir arılarının başı küresel ısınma ile sıkıntıda. İncir arılarının varlıklarını tehdit eden küresel ısınma üzerinde yapılan çalışmalar devam etmektedir. Uzmanlar tarafından belirtilen çözüm üretilmediği takdirde incir arılarının varlıkları büyük tehdit altında.

İncir Arılarının Yaşam Döngüsü

İncir arıları, incir ağaçlarında görevlerini tamamlamak için uzun yol kat ederler. Yaşam döngülerine bakıldığında, incir çiçeğinde başlayan yaşam döngüsü tekrar incir çiçeğinde sonlanıyor. İncir arıları arasında asıl rol üstlenen dişi arılardır. Dişi incir arısı, incir çiçeğine larvalarını bırakmak için tüm uzun yolculuklara katlanır ve çiçeğe larvalarını bıraktığında görevi sonlanır. Böylece sessizce yaşamı da son bulur. İncir arılarının incir çiçeğine larvalarını bırakırken aynı zamanda taşıdığı polenlerin döllenmesini de sağlamış oluyor. Böylece incir çekirdeği olarak bilinen tohumlar oluşuyor. Bu döngü kesintisiz olarak devam eder. Kısacası incir arıları olmaması incirlerin yetişmemesi problemini açığa çıkarabilir. Peki, küresel ısınma konunun hangi kısmında devreye giriyor?

Küresel Isınma Arıların Günler Süren Ömrünü Saatlere Dönüştürüyor!

Bahsettiğimiz gibi incir çiçeğinde döllenme ve incir ağacında tozlanma işlemini gerçekleştirecek olan arılar daimî olarak seyahat halindedir. Standart olarak arıların seyahatleri 10 km gibi bir mesafeyi kapsamaktadır. Görevini tamamlamak için yola çıkan arıların gitmesi gereken mesafe sıcaklığın artış göstermesi ile zorlayıcı olabiliyor, hatta arıların yöneldikleri bölgeye ulaşamadım yaşamlarını sonlandığı durumları dahi yaşanıyor. Uzmanların bu süreci ve küresel ısınmanın arıların yaşam döngüsü üzerinde gözlemlerinden çıkan sonuç, sıcaklık faktörüne çözüm yolu oluşturulmazsa incir arısı popülasyonu büyük tehdit altında kalacak. Gözlemlerin belirttiğine göre arıların normal şartlarda 2-3 gün süren yaşam süreleri bu tehditten dolayı 2-10 saat dayanabildiklerini öne sürmektedir.

Sorunun Çözümü Gece Uçmak!

Arıların varlıklarını devam ettirebilmesi için sıcaklığın daha az etkili olduğu gece uçuşunun çare olabileceği öngörülüyor. Aksi takdirde arılar sıcaklığın etkisini yaşamaya devam ettikleri sürece yaşamlarına devam edemeyebilirler. Bu da incir ağaçlarının meyve vermemesi ile sonuçlanır. Olağan düzenin bozulmaması için gece uçuşu gerçekleştirmelerinin olumlu sonuç vermeleri temenni edilmektedir.