Tarım ve Orman Bakanlığı – Çip Randevusu Nasıl Alınır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:34

Tarım ve Orman Bakanlığı – Çip Randevusu Nasıl Alınır?

Tarım ve Orman Bakanlığı – Çip Randevusu Nasıl Alınır?
Son Güncelleme :

10 Ocak 2023 - 9:57

6.030 views

Evcil hayvanlar üzerinden uygulanmak ve zorunluluk haline gelen çip uygulaması ile evcil hayvanlar artık kayıt altına alınıyor. Cip randevusunun nasıl alınacağına geçmeden önce bilmeyen okuyucularımız için çip nedir, hangi evcil hayvanları kapsar, bu soruları yanıtlayalım.

Mikroçip Uygulaması Nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından imzalanan protokol uygulaması evcil hayvanlar için geçerli. Hayvanların derialtına uygulanan çip ile evcil hayvanların takibi ve hastalıklara karşı önceden önlem  alınması amaçlanıyor.

Bu yönetmelik ile çip takılan evcil hayvanların kaybolma riskine karşı bulunması da kolaylaşacak. Çünkü mikroçipin içerisinde evcil hayvan sahibinin iletişim bilgileri de eklenecek. Bu durum evcil hayvanının kaybolma riskine karşı evcil hayvanları güven altında tutan bir uygulama olacak! Ayrıca sahiplenen hayvanların tekrar sokağa atılması gibi durumların da önüne geçilmesi düşünülüyor.

                Hangi Evcil Hayvanlar İçin Geçerli!

Mikroçip uygulaması, evcil kedi, köpek ve gelincikler için zorunlu hale gelmiş durumda. Evcil hayvanların elektronik ortamda kayıt altına alınması zorunluluğu, yukarıda belirtilen evcil hayvanlar için kimlik çıkartılma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. 2022 yılında uygulamaya başlanan mikroçip taktırma ve kimlik çıkartma işlemi, evcil hayvan sahiplerinin konu ile daha yakından ilgilenmesine yol açtı.

2023 yılında evcil hayvanına çip taktırmayan sahipleri ise büyük para cezası bekliyor. 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle evcil hayvanına çip taktırmayan sahipler için, her bir ecvil hayvan başına düşen para miktarı cevazı 3469 TL’dir.

Çip Randevusunu Nereden Alınır?

Mikroçip enjekte işlemi için yaşadığınız lokasyondaki İl/İlçe Tarım Müdürlüğü ile iletişime geçerek randevu oluşturabilirsiniz. İnternet üzerinde ise https://yetki.tarim.gov.tr/ adresine tıklayarak Tarım ve Orman Bakanlığı Resmi Randevu sayfasına giriş yapabilirsiniz.

Ek olarak Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren veteriner hekimlerin ve teknikerlerin yanı sıra bağımsız veteriner hekimler tarafından da evcil hayvanlara çip takma işlemi gerçekleştirebilir. Ancak serbest veteriner hekimler çip takma işlemini 160 TL gibi bir ücret karşılığı gerçekleştirirken, Bakanlığa bağlı veteriner hekimler ise bu uygulamayı 86 TL kadar bir ücret karşılığında hizmet vermektedir.