Yeni Doğmuş Buzağının Bakımı ve Beslenmesi Hakkında Bilinmesi Gereken BilgilerTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

13 Eylül 2024 - 20:49

Yeni Doğmuş Buzağının Bakımı ve Beslenmesi Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

Yeni Doğmuş Buzağının Bakımı ve Beslenmesi Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler
Son Güncelleme :

20 Temmuz 2022 - 18:00

173 views

Genel Bilgi

Büyükbaş hayvancılıkta bilinmesi gerekenlerden birisi de yılda bir kez sağlıklı yavru alınmasıdır. Bunun için gerekenler ise hayvanın beslendiği alan, tutulduğu yer ve hijyeni önemli hususlar arasında yer almaktadır. Yeni doğan hayvanın ise steril bir ortamda doğması en önemli sebepler arasında yer alır çünkü yeni doğan bir buzağı henüz bir çok maddeyi üretemeyecek durumdadır.

Yeni doğan buzağına 1 – 2 saat içerisinde süt ( kolostrum ) verilmesi gereklidir. İlk 24 saat içerisinde vücutlarının %10 una kadar süt içebilirler, ağız sütü ilk saatlerde çok önemlidir, ağız sütü vücut ısısını dengeler, tokluk hissiyatı yaratır, hayvan için ağır bir besin değildir ve hastalıklarına karşı önemli bir başıklık sistemi güçlendiricisidir. Buzağı ilk 3 gün için ağız sütüyle beslenmelidir.

Buzağılarının Barındırılması

Buzağılar en geç 24 saat içerisinde annelerinden ayrılmalı ve toplu bir yerde diğer yeni doğan buzağılarla beraber kalacaksa buzağı başına en az 3 metrekarelik bir alan tahsis edilmelidir.

  • Barınak sıcaklığı 16 dereceden fazla olmalalıdır.
  • Duracağı zemin kuru ve temiz olmalıdır.
  • Bol oksijenli, temiz bir havada durmalıdır.
  • Genel olarak kaldığı, durduğu yerin steril olması önemlidir.

Buzağılarda Sindirim

Geviş getirebilen hayvanlarda mide 4 bölmeden oluşur, fakat buzağılarında henüz bedeninin fonksiyonları gelişmediği için bu durum tek mideli hayvanlar gibi çalışır, emdiği süt ön midesine hiç bakmadan asıl mideye geçer. Buzağılarının sindiriminde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır :

Günlük verilen süt, hayvanın ağırlığının %10′ unu geçmemelidir. %8 in de altlarına düşmemelidir bunun sebebi hem çok fazla süt verip buzağını ishal etmemek hem de az verip yetersiz besin almasını engellemektir.

Verilen sütün 37 – 40 derece sıcaklık aralığında olması da önemlidir.

Sütü bir kova içerisinde veya biberon gibi şeylerde verebilirsiniz, verdiğiniz kabın temizliği ve dezenfektesi de önemlidir. Dediğimiz gibi ilk doğduklarında her şeye karşı savunmasızlardır. En ufak bir bakterinin vücuda girmesi ileride büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.

Özetle :

Buzağılar ilk doğduğu zamanda her şeye karşı savunmasızlardır, ilk 24 saat içerisinde annesinden ayrılmalı ve ilk 3-4 gün sütle beslenmelidirler. Kalacakları yer steril, temiz ve kuru olmalıdır. Aynı zamanda bol bol temiz havaya ihtiyaç duyarlar. Buzağının sağlıklı bir şekilde büyümesinin en temel sebepleri bunlardır.

Geviş Getirmek –> Hayvanın yutmuş olduğu yiyeceği tekrar ağzına çıkarıp çiğneyerek tekrar yutmasıdır.