Hayvancılık Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:28

Hayvancılık Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Hayvancılık Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?
Son Güncelleme :

12 Kasım 2022 - 10:44

110 views

Ülkemiz genelinde aktif olarak varlığını sürdüren sektörlerden birisi de hayvan besiciliğidir. Küçük baş hayvan, büyükbaş hayvan, kümes hayvanları fark etmeksizin her bölgemizde hayvancılık faaliyetleri sürdürülmektedir. Hayvancılık faaliyetlerinin her bölgede yapılabilir durumda olması gelir kaynağı oluşturması anlamında önemli avantaj sunmaktadır.

Canlı yaşamında tarım kadar hayvancılığın da önemi vardır. Hal böyle olunca da bu alanda yapılacak tüm çalışmaların daha iyi şartlar altında ve verimli gerçekleşmesi öncelikli olmaktadır. Hayvancılık kredisi de bu noktada dikkat çekiyor. Hayvancılık kredisi nedir ve almak için gerekli belgeler nelerdir? Cevaplarını bu yazımızda incelemeye çalışalım.

Hayvancılık Kredisi Nasıl Alınır?

Hayvancılık kredisi, hayvan besiciliği ile uğraşan kişilere bankalar tarafından sunulan bankacılık hizmetidir. Hayvancılık kredisi daha düşük faizli olması tercih edilmesinde etkili faktörlerden biridir. Aynı şekilde standart ihtiyaç kredilerine oranla daha uzun vadede geri ödeme planlarına da sahiptir. Farklı bankalar tarafından sağlana bu krediler bankaların kendi şartlarına göre bir düzenlemeye tabidir. Faiz oranlarından geri ödeme planlarına ve kredi miktarına kadar her bankanın kendi prosedürleri vardır. Her ne kadar hayvancılık kredisi veren bankalar kendi içerisinde istenilen kriterler farklılık gösterse de diğer kredi prosedürlerine oranla daha fazla avantaj sunmaları ortak noktalarıdır.

Hayvancılık kredisi nasıl alınır? Gelelim asıl soruya, bu kredi nasıl alınabilir ve kimler bu avantajdan yararlanabilir? Öncelikle kimlerin bu krediden faydalanabileceğine açıklık getirelim. Hayvancılık kredisi; büyükbaş, küçükbaş, damızlık hayvancılıkla uğraşanların yanı sıra kümes hayvan yetiştiriciliği, besi ve süt hayvancılığı ile ilgilenen kişilerin talepte bulunabileceği bir kredi seçeneğidir.

Hayvancılık Kredisi Almak İçin Gerekli Şartlar ve Belgeler Nelerdir?

Kredi için gerekli belgelerin banka seçimine göre farklılık göstereceğini belirtelim. Buna ek olarak genel anlamda tarımsal kredi kategorisi dahilinde geçen hayvancılık kredisi için istenilen belgeleri belirtmek gerekirse;

  • Nüfus cüzdanı
  • Çiftçi belgesi
  • Tarımsal işletmesini teşvik edici belgeler. Tapu, kira sözleşmesi gibi
  • Kredi için gösterilecek teminata ilişkin belge
  • Son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu

Bu saydıklarımız sadece en genel istenen belgele, bunlara ek olarak seçilecek bankanın da kendi özelinde istediği belgeler bulunmaktadır.

Hayvancılık Kredisi Veren Bankalar

Öncelikli olarak tarım ve hayvancılık sektörü genelinde destek konusunda öncelikli bankalardan birisi Ziraat Bankası örnek olarak verilebilir. Ziraat Bankasının dışında

  • Türkiye İş Bankası
  • Şekerbank
  • QNB Finansbank
  • Denizbank
  • Garanti Bankası

Hayvancılık kredisi veren bankalardır. Her bankanın kendi protokollerini incelenebilir ve belirttiği şartlara göre hangi bankadan kredi almak istenildiğine karar verilebilir.