Keçi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:05

Keçi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır?

Keçi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır?
Son Güncelleme :

05 Eylül 2022 - 10:42

168 views

Önyazı :

Yatırım maliyetinin düşüklüğü ve etinden, sütünden daha iyi yararlanılması sebebiyle keçiler diğer çiftlik hayvanlarına göre, küçükbaş hayvancılığa yeni başlayan kişiler için daha uygun bir seçenektir. Seçenek olmasına seçenektir de nasıl yapılıyor bu keçi yetiştiriciliği gelin beraber inceleyelim

Keçi Ağılları

Eğer keçiniz yoksa ve hayvancılığa girmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken keçinize bir yuva kurmak olacaktır. Ağılların planlanmasında keçilerin refah seviyesi ve sağlığı son derece önemli olmakla beraber iş gücü tasarrufu da bir o kadar önemlidir.

Bir ağılın olması gereken özellikleri:

  • Yol, su ve elektriğe kolay ulaşım
  • Doğal Ortama yakın bir yer
  • Yabani hayvan saldırısına karşı güvenli bir yapı
  • Yangın riskine karşın alınılabilecek önlemler
  • Sel, çığ, heyelan gibi tehlikelerden uzak bir nokta
  • Havalandırma sistemi
  • Temizlik

Keçiler için en uygun sıcaklık değerleri 6 – 18 derece aralığındadır. Keçi ağılları 5 – 20 derece arasında olacak şekilde inşa edilmelidir.

Havalandırma

Hava almayan bir yerde hayvanlar ne kadar iyi beslenirse beslensin, istenilen sonucu veremeyecektir. Havalandırma oldukça önemli bir husustur olabildiğince iyi bir şekilde yapının dizayn edilmesi gerekir.

Barınak içerisinde ortaya çıkan fazla ısı, nem, mikroorganizma, toz ve gazları sürekli olarak uzaklaştırıp, yerine dışarıdan içeriye temiz hava girişini sağlamak birinci önceliktir, barınaklarda yanlardan hava girişi yukarıda bir hava çıkışı olması gereklidir bunun sebebi ortamın sıcaklığı ve hayvanlardan yayılan sıcaklık birleştiğinde eğer yukarıdan bir hava çıkışı olmazsa artan nem, azalan oksijenden ve artan hava kirliliğinden dolayı hayvanların solunum yolları enfeksiyonuna yakalanma olasılığı gittikçe artar ve verecekleri verim azalır.

Baca ile doğal havalandırma


Yerli Keçi Irkları


Keçilerde Bakım ve Yönetim

Küçükbaş hayvanlara sağlıklarının sürdürülmesi ve besin değerlerinin karşılanması için yeterli miktarlarda ve yaşlarına, ağırlıklarına, davranışlarına, fizyolojik ihtiyaçlarına verime göre uyarlanmış uygun bir rasyonla beslenmelidir.

Fizyolojik ihtiyaçlarına uygun aralıklarda, yeterli miktarda yeme ve suya erişebilme imkanı sağlanmalıdır. Hayvanlar, barınaklarda herhangi bir zorluk olmadan kuru ve rahat bir zeminde yatabilmeli, dışkı ve idrar yapabilmelidir.

Ortam havası ve sıcaklık nem endeksi hayvanlar için zararlı olmayan sınırlar içerisinde tutulmalıdır.

Kapalı alanda sürekli karanlıkta barındırılan hayvanlarda, mevcut doğal ışığın hayvanın fizyolojik ve etolojik gereksinimlerinin karşılanmaması durumunda, farklı iklimlerde hayvanın doğal ışık süresini yeteri kadar alabilmesi için 8 saat suni aydınlatma sağlanmalıdır.

Barınaklarda kötü koku, haşereler ve sıçanlar sıklıkla temizlenmelidir.

Barınaklar ile kullanılan alet ve donanımlar, belli aralıklarla temizlenip dezenfekte edilmelidir.

Kısaca keçilerde; yüksek ses, ürkme ,hava cereyanında bırakma, aşırı güneş , yalnız bırakma, kötü ışıklandırma, sıkışık ve havasız ortam gibi etmenler hayvanın rahatını bozan, konforunu bozan her şey stres kaynağıdır.

Maalesef çoğu insan hayvan refahının gereksiz olduğuna inanıyor fakat hayvan refahı hayvanın sağlığı ve gelişimi için önemli bir husustur.

  • Avrupa Birliğinin Hayvan Refahı için belirlemiş olduğu 5 husus :
  • Hayvan aç, susuz bırakılmamalıdır.
  • Rahat Ettirilmelidir.
  • Ağrı, yaralanma ve hastalıklardan uzak tutulmalıdır.
  • Doğal davranışlarını gösterebilmelidir.
  • Korku ve stresten uzak tutulmalıdır

Keçilerde Beslenme

Keçilerde beslenme; sağlık, büyüme, üreme ve performansı üzerinde doğrudan etkilidir. Keçilerde beslenme gereksinimleri yaş, vücut ağırlığı ve içinde bulunduğu fizyolojik dönemlere (aşım, gebelik, laktasyon vb.) değişmektedir.

Rasyon : Bir keçinin, besin ve kuru madde gereksinimlerini karşılayan ve işkembedeki asidi dengeleyen bir veya daha fazla yem maddesinin karşımından oluşan yem miktarıdır.

Kaba Yem : Lif bakımından zengin besinlere denir (kuru maddesinde %16 dan fazla ham selüloz içeren)

Kesif Yem : Selülozu düşük, sindirilebilir besin maddeleri yüksek yemlere denir (fabrika yemi, buğday, arpa, mısır)

Bu hayvanlar çayır, kök, yumru, çalı-ağaççık, dikenli bitkiler ve bitki hayatının ilkel formlarına (liken) varana kadar her türlü organik maddeyi tüketebilirler.

Özet olarak :

Keçilerin yaşadığı ortamın havası, suyu, zemini, yapısı, yemi, kısaca refah seviyesi ne kadar yüksekse o kadar iyi verim alırsınız.