Kanatlı Hayvanlarınızı Tilkilerden Nasıl Koruyabilirsiniz ?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:32

Kanatlı Hayvanlarınızı Tilkilerden Nasıl Koruyabilirsiniz ?

Kanatlı Hayvanlarınızı Tilkilerden Nasıl Koruyabilirsiniz ?
Son Güncelleme :

23 Temmuz 2022 - 18:00

318 views

Tavuk, ördek, kaz ve daha nice kanatlı hayvan yetiştiricileri tilkilerle olan derdi bitmiyor desek yeridir. Binlerce kanatlı hayvan yetiştiricisi “Tilkileri Nasıl Engelleyebilirim” diye düşünüyor. Bizde bu “düşünce” durumundan sizleri kurtarmaya geldik. Hemen aşşağıda başlayalım.

Tilkiler Hakkında Kısa Bir Bilgi

Tilkiler sinsi ve çok kurnaz canlılardır, köpekgiller familyasından adını nam salmış tilkileri tanımayan, kanatlı hayvan yetişitricisi olup tavuklarının kaybolduğunu görmeyen yoktur. Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Güney Amerika taraflarında da varlığını sürdüren tilkilerin en çok bilinen türü olan kızıl tilkiler, bambaşka iklim şartlarına ayak uydurabilir ve dayanaklı hayvanlardır. Beslenme noktalarına ise şehirler, otoyollara yakın noktalar ve çiftliklere yakın yerler diyebiliriz. Ormanlık alanlarda her an karşınıza çıkabilirler, tabii kendilerini göstermek isterlerse…

Nerelerde Yaşar ve Yaşamlarını Sürdürürler ?

Tilkiler, yuva hayatına bağlı canlılardır. Ağaç kavukları, kaya oyukları, çalılık alanlar ideal yuva alanlarıdır. Kısaca sığabildikleri gizli yerler onların yaşayabileceği noktalardır. Anne tilkiler, yavrulama dönemlerinde saklanmayı baba tilki ise anne tilkiyi beslemekle zamanlarını geçirirler. Bu dönem onlar için çok hassas geçmektedir, hassas oldukları kadarda saldırgan olabilirler, normalde tilkiler insanlardan korkan hayvanlardır. Fakat annelik içgüdüsü bambaşka şeyler yaşatabilir.

Yetişkin bir tilkinin uzunluğu 1 metre civarındadır. Boyu ise 40 santimetredir. Ortalama 7-9 kg. ağırlığında olan bu hayvanlar çevik ve hızlıdır.

Tikliler “Hepçil” hayvanlardır. Hem etçil hem otçullardır, geceleri avlanmayı gizlilikten dolayı daha çok severler, gündüz denk gelme olasılığınız ise çok düşük bir ihtmaldir.

Olurda bir tilkiyle karşılaştığınızda ilk kuralınız, ona karşı saldırgan bir davranış sergilememek olsun, bu davranış tilkileri agresifleştirir ve size saldırmanıza sebep olabilirsiniz, zaten hiçbir şey yapmamanız durumunda sizi gördüğü zaman kaçmaya çalışacaklardır. Olurda kaçmaz, üzerinize gelirse yerden bi taş alıyormuş gibi yapabilirsiniz.

Düşmanı tanıdığımıza göre güvenlik önlemlerine geçebiliriz…

Tavuklarımızı ve Kanatlı Diğer Hayvanlarımızı Nasıl Koruyabiliriz?

Kümes Yüksekliğini Yükseltebilirsiniz bunun sebebi tilkilerin çok yükseklere kadar zıplayabilmesidir, kümesinin her tarafını kapalı tutmalısınız ve seçeceğiniz tellerin de kalitesi önemli bir ayrıntıdır. Tilkiler ucuz yollu telleri ağzıyla parçalayabilir, parçaladığı taktirde telin bir önemi kalmayacaktır, size tavsiyemiz göstermelik değil kaliteli teller almanızdır.

Dediğimiz gibi kümes etrafını iyi bir şekilde kapatmalısınız, aynı zamanda kümes tabanına da dikkat edilmelidir çünkü tilkilerin kazma yeteneği oldukça gelişmiştir ve kazarak kümesin içerisine girebilirler.

Bunun haricinde ise tavuklarınıza biraz sessiz olmalarını tembihleyebilirsiniz..