Mayıs Böceği ile Nasıl Mücadele Edilmelidir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:14

Mayıs Böceği ile Nasıl Mücadele Edilmelidir?

Mayıs Böceği ile Nasıl Mücadele Edilmelidir?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 16:53

116 views

Fındığa zarar veren, verimini düşüren, ağacının solmasına sebep olan fındık zararlılarından biri de mayıs böceğidir. Mayıs böceği farklı dönemlerde fındığın kök kısmına ve yaprak kısmına zarar vererek üretimin feriye düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle mayıs böceği ile mücadele edilmeli ve verebileceği zarar en aza indirilmelidir.


Mayıs böceğinin görüleceği yerler genellikle gevşek topraklar, yabancı otların yoğun olduğu bölgeler ve yanlış gübreleme yapılan araziler olarak ifade edilebilir. Bu bölgelerde mayıs böceği yoğun olarak görülür ve fındık yetiştiriciliği yapılıyorsa ağır zararlar verilebilir.

Mayıs Böceği ile Mücadele Etmenin Yolları

Mayıs böceği, üretimi ve üretiminin devamlılığı önemli olan fındıkları varlığı ile tehdit eden bir hayvandır. Çok hızlı bir şekilde fındık bahçesine zarar verir ve üretimden elde edilecek miktarın %50 oranda zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle üreticilerimiz mayıs böceklerine karşı mücadele ederler.

Kültürel Mücadele Mi? Kimyasal Mücadele Mi?

Mayıs böceği ile mücadele edilirken iki yöntem kullanılır. Bu yöntemler; kültürel yöntemler ve kimyasal yöntemler olarak ifade edilebilir. Kültürel yöntemler daha çok organik yöntemlerin kullanıldığı bir yöntem olarak nitelendirilebilir. Kimyasal mücadele de ise pestisit kullanılarak mayıs böcekleri engellenmeye çalışılır.

Kültürel Yöntem

Mayıs böceklerine karşı kültürel yöntem şu şekilde uygulanır;
Ergin mayıs böcekleri görüldüğünde imha edilir. Toprak işlenirken görülen mayıs böceği larvaları imha edilir. Böceklerin ve larvaların hemen imha edilmesi önemlidir. Daha büyük zarar vermeden engellenmiş olurlar.


Fındık bahçesine uygulanacak organik gübrelerin açık alanda fazla bekletilmeden hemen kullanılmaları gerekmektedir.


Ayrıca fındık bahçesinin yakınlarına sarı orman gülü dikilerek fındık köklerinden uzaklaşmaları sağlanabilir.

Kimyasal Yöntemler

Kültürel yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda, böceklerde artış olması durumunda mayıs böceklerine karşı kimyasal yöntemlerle müdahale edilir.
Ancak kimyasal yönteme başvurulması için öncelikle metrekare başına larva sayısının bakılıyor. 1 metrekarede bulunan larva sayısı 3’ten fazla ise kimyasal mücadeleye başlanır.
Üreticimizin bu noktada dikkat etmesi gereken nokta ise, uygun kimyasal ilacın seçilmesi gerekir. Ayrıca ilaçlama sonbahar yağmurlarından sonra hava sıcaklığı uygunken ilaçlama yapılmalıdır.