Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Nedir? Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:51

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Nedir? 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Nedir? 
Son Güncelleme :

07 Mayıs 2022 - 9:58

205 views

Son günlerde çokça duyduğumuz ancak tam olarak ne işe yaradığını bilinmeyen resmi bir kuruluş olan Toprak Mahsulleri Ofisinin ne olduğu, ne iş yaptığını ve vatandaşlarımızın TMO’dan nasıl hizmet alacağı merak edilen ve araştırılan konulardan bir tanesidir. Merak edenlerin soru işaretlerini gidermek için TMO nedir, hangi hizmetleri verir ve vatandaşlarımıza nasıl yardımcı olur açıklamaya çalışacağız. 

Toprak Mahsulleri Ofisi, sermayesel desteğinin tamamını devlet tarafından alarak kurulan ve devlete ait olan bir kuruluştur. 2010 yılında kurulan TMO’nun kuruluş amaçlarından biri olarak lisanslı depoculuğun gelişmesi olduğunu söyleyebiliriz. Emtia borsasını iyileştirmek ve bu anlamda üreticilerimize destek vermek anlamında önemli bir rolü olduğunu ifade edebiliriz. Daha önce duyanlar ancak anlamını tam olarak bilmeyenler için emtia borsasının ne olduğunu kısaca açıklayalım.  

Ticareti yapılabilen her türlü ürün ve mal emtia ekonomisinin içerisine girmektedir. Bu ticari mal, hayvancılık faaliyetleri de olabilir, maden ürünleri ya da enerji kaynakları da olabilir. Ancak TMO denince ilk akla tarım ve hayvancılık ürünleri gelmektedir. Bu anlamda tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın çoğu TMO hakkında fikir sahibidir ve verdiği hizmetlerden de yararlanmaktadır. 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ne İş Yapar? 

Toprak Mahsulleri Ofisi adından da anlaşılacağı gibi topraktan elde edilen her türlü malın ticaretinin yapılmasını mümkün kılan devlete bağlı bir kuruluştur. Bu anlamda diğer piyasa değerlerine ek olarak üreticimize destek olmak amaçlı tarımsal ürünün piyasa değerini düzenleme ve işletme yetkisine sahiptir. Bu durum özellikle tarımsal üretim piyasasında fırsatçılık yaparak malın değerini yükselten piyasa değerleri ile mücadele anlamında önemli bir roldür. 

Özellikle usulsüz depolama yaparak vatandaşlarımızı stokçuluğa yönelten işletmelerin önünü kesmek ve vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetin önüne geçmek için çalışmalarını sürdürmektedir. 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin Kuruluş Amacı Nedir? 

Öncelikle tarımsal üretim alanında gerçekleşen usulsüz piyasa değerlerine alternatif olarak üreticiyi ve tüketiciyi gözetleyen bir ürün piyasası oluşturmak kuruluş amaçlarından bir tanesidir. Tarımsal üretim anlamında haberlere bir göz attığımızda çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alamadığına dair haklı isyanlarına denk gelebiliyoruz. Aynı zamanda pazara ya da marketlerin manav reyonuna baktığımızda ürün fiyatlarının tüketiciyi memnun etmediğini de ifade edebiliriz. 

TMO, oluşturduğu tarımsal ürün piyasası ile hem üreteni hem de tüketeni mağdur etmeyecek bir düzenlemek getirerek her iki tarafın da hakkını korumayı amaçlar. Depolama mantığı ile ihtiyaç durumunda bulundurduğu olağan üstü hal stokunu devreye sokarak vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeyi hedefler. 

Farklı bölgelerde var olan teşkilat sistemi ile üreticimizin ve tüketicimizin yanında olan TMO ile üreticilerimiz ürünlerini usule uygun ve en iyi fiyat güvencesi ile ürünlerinin satışlarını gerçekleştirirken, aynı zamanda tüketicilerimiz de ihtiyaç duyduğu gıda ürünlerini uygun fiyata tedarik edebilir.  

Toprak Mahsulleri Ofisi Alımı Yapılan Tarımsal Ürünler 

Aşağıda sıralayacağımızın tarımsal ürünlerin üretimini gerçekleştiren çiftçilerimiz, ürünlerini TMO’ya satarak güvenli ve uygun fiyata satış işlemini gerçekleştirebilir. Alımı yapılan tarımsal ürünler; 

  • Hububat Grubu (Buğday- Arpa- Çavdar- Yulaf) 
  • Mısır 
  • Çeltik 
  • Pirinç 
  • Bakliyat 
  • Haşhaş 
  • Fındık 
  • Kuru Üzüm 
  • Kuru İncir 
  • Kuru Kayısı 

dır. Tarımsal ürünlerin TMO’ya satışını gerçekleştirmek için öncelikle randevu almanız gerekiyor. “http://randevu.tmo.gov.tr/tmoHars/ “ adresine tıklayarak randevunuz oluşturabilirsiniz. Ancak ön bilgilendirme olarak şunu söyleyebiliriz ki randevu işlemini gerçekleştirebilmeniz için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı olmanız gerekiyor. Eğer ÇKS’ye kayıtlı değilseniz randevu işlemini gerçekleştiremezsiniz. TMO Alım Randevu Sistemi’nde bulunan gerekli alanları doldurduktan sonra randevunuzu başarılı bir şekilde oluşturabilirsiniz.  

Toprak mahsulleri ofisi ne iş yapar?