Ülkemiz Hangi Ürünlerin Üretiminde Dünyada Önde Geliyor?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:54

Ülkemiz Hangi Ürünlerin Üretiminde Dünyada Önde Geliyor?

Ülkemiz Hangi Ürünlerin Üretiminde Dünyada Önde Geliyor?
Son Güncelleme :

10 Mayıs 2022 - 10:31

350 views

Türkiye ile ilgili senelerdir kullanılan niteleyici cümlelerden biri tarım ülkesi olduğudur. Bir ülkenin tarım ülkesi olarak nitelendirilebilmesi için tarımsal faaliyetlerin aktif bir şekilde gerçekleşmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması gerekiyor. Tarımsal üretimin, hayvancılık faaliyetlerinin önemli ölçüde gerçekleştirildiği ve bu ürünleri ihracatta kullanan ülkeler tarım ülkesi olarak ifade edilir. 

Bu anlamda baktığımızda ülkemiz ile ilgili tarım ülkesi nitelemesi çok da yersiz değildir. Ülkemizdeki üretim kollarına baktığımızda tarım sektörünün aktif bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde üretimi yapılan tarımsal ürünlerin çeşitliliği oldukça fazladır. Aynı zamanda hayvancılık faaliyetleri de bulunur. Devlet uyguladığı destek projeleri ile tarımsal üretimin canlanmasını ve dinamiğini kaybetmemesi için çeşitli çalışmalarda bulunur. 

Çeşitliliğin Sebebi İklim! 

Ülkemizde bu denli farklı üretim faaliyetlerinin gerçekleşmesinin temel sebeplerinden en büyük paya sahip olanı iklim faktörüdür. Ülkemizde görünen farklı iklim tipleri doğrudan olarak tarımsal üretim faaliyetlerini de etkiler. Ülkemizde üç farklı iklim tipi görünmektedir. Bunlar; Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklimdir. İklimde görünen bu çeşitlilik farklı bölgelerimizde farklı tarımsal üretiminin yapılmasını mümkün kılıyor.  

Peki ülkemizde üretim anlamında ülkemizi ön plana çıkaran ve özellikle ihracat için kullanılan tarımsal ürünler hangileridir? Türkiye hangi ürünlerin ihracatında dünya lideri konumundadır? Bu sorular okuyucularımız tarafından merak edilen sorular arasında yerini alıyor. Bu yazımızda ülkemizi dünya lideri yapan, ihracat anlamında ülke ekonomimizi önemli ölçüde etkileyen tarımsal ürünlerden bahsedeceğiz. 

Ülkemizde En Fazla İhracatı Yapılan Ürünler Hangileridir? 

Dünya geneline baktığımızda ülkemizi ihracat anlamında dünya lideri yapan ve ülkenin ekonomisine büyük katkılarda bulunan ürünler arasında şu ürünler ilk sırayı alıyor; 

  • Fındık 
  • Kiraz 
  • İncir 
  • Kayısı

Fındık

Yukarıda saydığımız ürünler arasında ülkemiz dünyada ilk sıralarda yerini alıyor. Dünya geneline baktığımızda fındık üretiminin neredeyse %67’lik kısmı ülkemiz tarafından gerçekleştiriliyor. Ülkemizde fındık üretiminde ön plana çıkan bölgemiz ise Karadeniz Bölgesi’dir. Fındık üretiminde ilk sırada ise Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon geliyor. 

2021-2022 yılında gerçekleşen fındık ihracat miktarı 292 bin 439 ton kadar fındık içi üzerinden gerçekleşmiştir. Fındık ihracatı yapılan ülkeler arasında başta Ukrayna ve Rusya bulunuyor. 

Kiraz

Türkiye’nin ihraç ettiği tarımsal ürünlerden bir diğeri de kirazdır. Dünya piyasasındaki kiraz durumuna baktığımızda ülkemiz tarafından üretimi yapılan kirazın %26 oranında pay sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Kiraz üretiminin önemli bir yere sahip olan illerimiz arasında İzmir, Manisa ve Konya geliyor. Ülkemiz dünya genelinde kiraz üretiminde Şili ve Hong Kong’dan sonra 3. sırada yerini alıyor. Yine de ihracat anlamında önemli rol oynamaktadır.  

2020/2021 yıllarında ülkemizin kiraz ihracatı yaptığı ülkeler arasında ilk sırada Almanya yer alırken, ikinci sırada Rusya bulunuyor. 

İncir

Bir diğer ihraç ürünümüz ise incirdir. Yerli bir meyvemiz olan incirin dünya genelinde üretimi anlamında baktığımızda ilk sırada ülkemiz geliyor. Tazesinden ziyade özellikle kuru incir ihracatı ülkemiz için oldukça önemlidir. Dünya genelinde baktığımızda ülkemiz tarafından üretilen incirin pay oranı %27’lik bir değere sahiptir.  

Ülkemizde incir üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında Aydın, İzmir ve Bursa geliyor. İncir ihracatı yaptığımız ülkelerin başında Almanya, Rusya ve Hollanda bulunuyor. 

Kayısı

Son olarak bizi dünyada tarımsal üretim anlamında önemli bir yere gelmemizi sağlayan ürünler arasında kayısı meyvesi yerini alıyor. 2021 verilerinde yararlanarak elde ettiğimiz bilgilerden hareketle dünyada kayısı üretimi anlamında ülkemizde üretilen kayısı oranının %23’lük bir dilime sahip olduğunu ifade edebiliriz. 

Kayısı üretiminde ön plana çıkan illerimiz; Malatya, Mersin ve Elazığ’dır. En fazla kayısı ihracatı yaptığımız ülkeler arasında Rusya, Irak, Almanya ve Romanya bulunuyor.