26 Gübre Fiyatları Güncel - Amonyum Nitrat (%26 N) Gübre Fiyatları 2022 Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

19 Eylül 2024 - 02:08

26 Gübre Fiyatları Güncel – Amonyum Nitrat (%26 N) Gübre Fiyatları 2022 

26 Gübre Fiyatları Güncel – Amonyum Nitrat (%26 N) Gübre Fiyatları 2022 
Son Güncelleme :

01 Mart 2022 - 10:53

1.184 views

Tarımsal üretim sürecine dahil olan gübreler sayesinde üreticilerimiz ürünün verimi artırarak hasat zamanı geldiğinde yüksek kaliteli ürün elde etmeyi amaçlıyor. Tarım sektöründe özellikle kullanılan gübre çeşitleri arasında en çok yer alan gübreler arasında Üre, kompoze, Dap, Amonyum Sülfat ve Amonyum Nitrat gibi gübreler bulunuyor. Her bir gübre aynı amaca hizmet etse de kullandığınız sebep ve kullanım modelleri değişkenlik gösterebilir.

2022 yılı ile birlikte gübre fiyatlarında da artış yaşandığını söyleyebiliriz. Peki 2022 gübre fiyatları ne kadar olmuştur? Üre gübre fiyatları, 26 gübre fiyatı, Dap gübre fiyatları güncel tablosunda ne kadar olmuştur?

Yeni yılla birlikte gelen zamlar, her sektörde etkisini gösterdiği gibi gübre fiyatlarında da kendini hissettirmiştir. 2022 yılı ile birlikte gübre fiyatlarında yaşanan artış, Devlet destekli mazot ve gübre desteğinin ne zaman yatıralacağı ve ne kadar olacağı konusunu gündeme getirmiş durumdadır. Gübre fiyatlarında yaşanan fiyat artışı, üreticilerimiz bu durumdan rahatsız olmasına neden olmuş durumdadır. Tarımsal üretimden beklediği karşılığı alamayan çiftçilerimiz artan mazot ve gübre fiyatları yüzünden büyük bir mağduriyet yaşadığını söyleyebiliriz. Tarım Kredi Kooperatifinin yayımladığı güncel gübre fiyatlarında durum şu şekildedir;

Gübre Listesi  TL (Ton) TL (Torba) 
%26 N (Amonyum Nitrat Gübresi 9.860 TL 493 TL 
Üre Gübresi 16.250 TL 810 TL 
15 15 15 Gübre 10.300 515 TL 
DAP 18 6 0 Gübresi 15.800 TL 790 TL 

Yukarıda yer alan güncel fiyatlar Ocak ayında açıklanan gübre fiyatları kaynak alınarak oluşturulmuştur. En güncel gübre fiyatlarının ne kadar olduğunu, gübre satın aldığınız işletmelere sorarak öğrenebilirsiniz. 26 N gübre fiyatı, diğer gübrelerin arasında fiyatı merak edilen ve yakından takip edilen gübre çeşitleri arasında yerini alıyor.

26 N (Amonyum Nitrat) Gübre Ne İçin Kullanılır?

Azot değeri yüksek olan gübre çeşitlerinden biri olan Amonyum Nitrat (26 N) gübresi, bitkilerin gelişme hızını yükseltmek isteyen üreticilerimizin tercih ettiği gübrelerden bir tanesidir. Toprağın ihtiyaç duyduğu azot miktarının giderilmesi açısından verimli bir gübre çeşididir. Bitkinin kök kısmı tarafından kolayca emilen Amonyum Nitrat gübresi, aynı zamanda toprak içerisinde muhafaza edilir. Gelişiminde azota ihtiyaç duyan bitkilerin üretiminde sıkça kullanılır. Özellikle tahıl bitkilerinin üretiminde tercih edilir. Ancak çeltik üretiminde kullanmamaya dikkat edin.

Amonyum Nitrat gübresi, toprakta kolayca çözülebilir. Bu sayede ürettiğiniz bitkiye kolay bir şekilde nüfuz ederek verimini artırmaya başlar. Kimyasal içerikli gübre grubunda bulunsa da birleşimini oluşturan maddelerin büyük bir çoğunluğu azot maddesinden oluştuğu için toprağın kimyasını bozmaz. 26 N gübresinin kullanılmasının toprağa olumsuz bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz.

Ayrıca bünyesinde bulunan azot maddesinden dolayı, toprağın PH değerinin değişmesine yol açmaz. Bazı kimyasal gübreleri kullandığınızda toprağın azot miktarında azalmalar meydana gelir. Amonyum Nitrat gübresi, toprağın azot maddesini yitirmesine yol açmaz. Aksine azot açısından toprağın doygun hale gelmesine yardımcı olur. Azot maddesi açısından yetersiz olan toprakta yetişen bitkilerin gelişim süreci yavaşlar. Bitkilerin boyu daha bodur kalır, meyveleri standart ölçünün aşağısında kalır. Bu nedenle tarımsal üretimde Amonyum Nitrat (26 N) gübresini kullanmanız, bitkilerin gelişimsel periyodu açısından oldukça önemlidir.