Şeker gübresi (amonyum sülfat gübresi) ne zaman kullanılmalıdır, en uygun gübreleme zamanı ne zamandır gibi sorular üreticimizi meraklandırmaktadır. Çünkü gübreleme işleminde zaman önemli bir faktördür. Zamanında atılan gübre verimi yükseltir ve kaliteli bir hasat zamanı geçirilmesini sağlar. Zamansız atılan gübre ise tarımsal üretimde aksaklıklar meydana getirir. Bu yüzden üreticimiz gübre atmadan önce, ne zaman atılması gerektiğine dikkat etmesi gerekir. Özellikle şeker gübresi bu gibi durumlarda faydası ve zararı dokunabilecek bir gübre çeşididir. Yani doğru zamanda kullanımı veri üzerinde yapıcı bir etkiye sahipken, zamansız kullanımı ürerim üzerinde verimsizliğe yol açabilir.
Şeker gübresi için en uygun zaman ne zamandır? Tarımda üreticilerimizin sıkça tercih ettiği gübre çeşitlerinden biri olan şeker gübresi için uygun zamanın ne zaman olduğu merak konusudur.
Şeker gübresi kullanımı için en uygun zamanın ekim esnasında olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü şeker gübresi bitkinin büyüme ve olgunlaşma sürecini hızlandırır. Ancak üretimin daha fazla olması için gübre miktarında aşırılığa kaçılmaması önerilir. Çünkü fazla kullanılması durumunda şeker gübresi gaza dönüşebilir. Bu nedenle bir miktarı ekim sırasında bir miktarı ise ekim sonrasında atılabilir.
Şeker gübresinin kullanım alanlarının nereler olduğuna şöyle kısaca göz atalım. Öncelikle şeker gübresi tahıl üretiminde tercih edilen bir gübre çeşididir. Ancak yukarıda dediğimiz gibi gübre miktarının ikiye bölerek yarısını ekim sırasında diğer yarısını ise sapa kalkma döneminde kullanabilirsiniz. Meyve ağaçları için de yine şeker gübresi kullanabilirsiniz. Ancak çiçeklenme döneminden önce gübreleme işlemini püskürtme yöntemi ile gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca toprak altı uygulamayı yine çiçeklenme döneminden önce gerçekleştirebilirsiniz.
Bağcılık üretimi yapan üreticilerimiz için şeker gübresi kullanımının bir kısmı ekimde diğer bir kısmını ise şubat ya da martta uygulanabilir. Sebze üretiminde şeker gübresi yine iki parça şeklinde uygulanmaktadır. İlk uygulama dikim işleminden 15 gün sonra, diğer parçası ise bağlanma zamanı uygulanabilir.
Üreticilerimiz, şeker gübresini toprak üstü uygulamada kullandığında, gübrenin toprağa karışmasını sağlamalıdır. Karıştırılmadığında şeker gübresi gaza dönüşür ve verim değeri düşer.