Kayısı Yetiştiriciliğinde Toprak Nasıl İşlenir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:44

Kayısı Yetiştiriciliğinde Toprak Nasıl İşlenir?

Kayısı Yetiştiriciliğinde Toprak Nasıl İşlenir?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 8:44

31 views

Toprağın işlenmesi, her üretim sürecinden önce yapılması gereken bir işlemdir. Toprağı işlemenin üretim sürecine sunduğu pek çok fayda bulunmaktadır. Verimli bir toprak, aynı zamanda verimli ürün demektir. Bu nedenle toprağın bakımı aynı zamanda ürünün bakımı ile eşdeğerdir. Her ekim öncesi toprak bakımı yapılarak ekim – dikim işlemlerine hazır hale getirilir.

Toprak nasıl işlenir, toprak bakımı nasıl yapılır?

Toprak, genellikle pullukla işlenir. Genel olarak hasattan sonra ve dikimden önce toprak sürme işlemi gerçekleştirilir. Toprağı sürmenin ürün için sağladığı pek çok fayda bulunmaktadır. Bu faydalardan ilki, toprak sürülürken aynı zamanda toprağın havalanması da sağlanır. Havalanan toprağın besin değeri yükselir, toprakta sıkılaşma varsa giderilir ve toprak gevşetilir. Ayrıca yabancı otla mücadele toprağın sürülmesi de önemli etkiye sahiptir.

Ekim kayım ayında yapılan toprak sürme işlemi, 15 – 20 cm derinlikte sürülür. Sürme işleminde pulluk kullanılır. İlkbaharda yine sürme işleminde pulluk kullanılır ve derinlik 10 -15 cm olacak şekilde ayarlanır. Yaz aylarında tekrar toprak işlenir. Ancak toprağı işlemek için diskaro, kültüvatör, kazayağı, rotovatörden biri seçilerek toprağı sürme işlemi gerçekleşir. Yaz aylarında toprak 8 – 10 cm derinlikte sürülmelidir.

Sürme işlemi, aynı zamanda ekim öncesinden önce uygulanan gübreyi karıştırmak için de kullanılır. Toprak işlenip gübrelendikten sonra sulama işlemi yapılarak toprak ekime hazır hale getirilir.

Kayısı bahçesinde toprak sürme işlemi her geçen yıl azalmaktadır. Özellikle yarı toprak işlemeli sistemler uygulanarak toprak sürülmektedir. Toprağın işlenmediği durumlarda yabancı otlarla mücadelede uygun olan pestisit kullanılmaktadır. Kayısı bahçesinin diğer kısımları otlu bırakılmaktadır. Ayrıca bırakılan otlar, 15 – 20 cm kadar uzadığında biçilir. Yarı işlemeli sitemde yine yabancı otlara ilaçla müdahale edilmekte, sıra saraları çaprazlama olarak sürülmektedir.

Kayısı yetiştiriciliğinde uygulanan toprak işlemesiz sistemin kayısı üretimine, toprağa ve ağaca olumlu etkileri bulunur. Sürülmeyen toprağın besin değeri yükselir, toprağın fiziksel yapısında iyileşmeler meydana gelir. Ayrıca buharlama olmadığı için su kaybı da az olur. Ancak pestisit kullanımı, dikimden 5 yıl sonra kullanılmaya başlanmalıdır.