Map gübresinin ne zaman kullanılacağı sorusuna geçmeden önce üreticimize bir tavsiyede bulunmamız gerekir. Bu durum tüm ticari gübreler için geçerli olan bir durumdur. Gübre kullanımına geçilmeden önce mutlaka toprak analizi yapılması gerekmektedir. Map gübresi, toprağa ve bitkiye fayda sunan bir gübre çeşididir ve özellikle ekin üzerindeki faydaları saymakla bitmez. Ancak yine 2 senede bir mutlaka arazinizin toprak analizini yaptırmanızda fayda vardır. Çünkü toprak analizi, toprağın hangi besine ihtiyaç duyduğunu söyler ve ona göre gübre seçiminde bulunmanıza yardımcı olur.
Üretime başlamadan önce mutlaka toprak analizi yaptırın ve sonuca göre gübreleme işlemini gerçekleştirin .
Toprağın fosfor eksikliğine göre Map gübresi uygulanabilir. Map gübresi bitkinin kök kısmını güçlendirir ve bitkinin gelişim dönemini hızlandırır. Map gübresi, tüm ekin türleri için uygulanabilecek bir gübre çeşididir.
Çiçeklenme Döneminde Mutlaka Uygulanmalı!
Map gübresi, bitkilerde özellikle çiçeklenme ve meyve oluşum döneminde hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle bitki çiçeklenmeye başladığında fosfora ihtiyaç duyar. Fosfor ihtiyacının giderilmesi için Map gübre desteği verilmektedir. Map desteği verilen bitkilerde çiçeklenme oranında artış gözlemlendiği söyleniyor.
Yine de Map gübresinin kullanılacağı zamanı iklim de etkilemektedir. İklim ve ekin cinsine göre Map gübresinin kullanım dönemi değişebilir.
Ülkemizde uygulanan Map gübresi kullanım takvimine baktığımızda, Map gübresi için en uygun zamanın şubat ve mart ayları olduğu belirtilir. Ancak yine de bu durum ekinin çeşidine göre farklılık gösterebilir.
Örneğin, domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi sebzelerde Map gübresi kullanımı iki dönemdedir. İlk olarak bu ürünlerin fide dikim döneminde Map gübresi kullanılarak fide güçlendirilmeye çalışılır. Diğer bir Map gübresi kullanılan dönem ise bu ekinlerin çiçeklenme dönemine denk gelir.
Map gübresinin özellikle çiçeklenme sürecine olan etkisi çok fazladır. Bitkilerdeki çiçeklenme oranını arttırır ve her bitkinin çiçeklenme dönemine katılmasına yardımcı olur. Ayrıca meyve tutumu döneminde de Map desteği ile bitki desteklenir.
Ayrıca Arpa, Çeltik gibi buğdaygillerde de Map gübresi desteği verilmesi önerilir.