Ceviz Nasıl Çoğaltılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 11:02

Ceviz Nasıl Çoğaltılır?

Ceviz Nasıl Çoğaltılır?
Son Güncelleme :

24 Ağustos 2021 - 13:46

63 views

Sağlık için önemli olan, özellikle çocukların beyin gelişimi için tüketilmesi tavsiye edilen besin maddelerinden biri olan ceviz fidanlarının çoğaltılması nasıl yapılır? Farklı bir yere gittiğinizde Yediğiniz bir cevizin tadını çok beğendiniz ve bahçenizde yetiştirmek istediniz. Bu cevizi çoğaltılabilmesinin 2 yolu vardır. Ceviz çoğaltma yöntemleri, tohum ve aşı yöntemleri olarak iki gruba ayrılabilir.

Tohum Yöntemi ile Çoğaltma

Ceviz çoğaltma işlemlerinden ilki tohum yöntemi ile çoğaltma uygulamasıdır. Tohum yöntemi ile çoğaltma işlemi aşı işlemine göre daha uzun bir süreyi kapsayabilir. Ceviz tohumu, çimlendirilip çöğür haline gelince dikime hazırdır.

Ancak tohum yöntemi ile çoğaltma yapmayı düşünüyorsanız, sağlık ve dayanıklı bir ceviz ağacınızın olmasının istiyorsanız, tohumu da bu standartlara göre seçmelisiniz. Sağlıklı bir tohum, verimli ve kaliteli bir ceviz ağacı elde etmenin ilk adımıdır. Bu nedenle ekeceğiniz ceviz tohumunu iyi seçmelisiniz.

Tohum seçimini, verimli ve kalitesi yüksek ceviz ağacının hasat işlemini yaptıktan sonra elde edebilirsiniz. Tohum için seçeceğiniz cevizlerin iç doluluk oranı yüksek olmalıdır. Ayrıca tohumların çimlenme oranı da önemlidir.

İyi çimlenemeyen ya da çimlenmekte problem yaşayan tohumların ekim için seçilmesi yanlış olur. bu nedenle seçeceğiniz tohumun iç doluluk oranına, çimlenme durumuna ve gramajına dikkat etmek gerekir. Gram olarak 10 gr ve üzeri tohumlar tercih edilmelidir.

Tohumlar Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Hasat işlemi gerçekleştikten sonra tohum için ayırdığınız cevizleri, 0- 8 derecelik depolarda muhafaza etmenizi öneririz. Ceviz türlerine göre hasat zamanları değişse de genel olarak eylülde hasatı yapılır. Hasatı yapılan tohumlar, ekim – kasım aylarında ekim işlemi için hazır hale gelir.

Ekim işlemi yapılmadan önce, ekilecek çukurun genişliği ve derinliği, çukurlar arası mesafe uygun ayarlanmalıdır. Tohumdan çoğalma işlemi yapılırken, cevizin ekileceği sıraların arası 60 – 90 cm, sıra üzeri 15 – 20 cm olacak şekilde karık sıraları ayarlanabilir. Ekilecek çukurun derinliği 6 – 10 cm olmalıdır.

Dikkat :

Tohumları toprağa ekmeden önce mutlaka hastalıklara ve zararlılara karşı ilaçlama işlemini yaparak ekim işlemine geçin.

Aşı ile Çoğaltma Yöntemi

Aşı yöntemi, ceviz çoğaltma işlemlerinden biri olarak kabul edilebilir. Aşı işlemi, ağacı iyileştirme ve türünü değiştirmek için uygulanır.

Ceviz Ağacına Kullanılan Aşı Yöntemleri Nelerdir?

Ceviz, sağlığımız için şiddetle tüketmemiz tavsiye edilen bir meyvedir. Ülkemizde yetiştirilen meyvelerden biri olan ceviz yetiştiriciliğinde dünya sıralamasında 4. Yer alıyoruz. Ancak buna rağmen yine de ceviz yetiştiriciliğinde yetersiz kalıyoruz. Çünkü yetiştirilen ceviz, ülke tüketim talebini tam olarak karşılayamıyor. Bu nedenle ithal ettiğimiz besin maddeleri arasında ceviz de vardır.

Ceviz yetiştiriciliği ile uğraşan üreticilerimizin, kaliteli ve verimli ürün elde edebilmesi için dikkat etmesi gereken üretim noktaları vardır. Özellikle ceviz bahçesinin bakımı, ceviz üretimini doğrudan etkileyen bir faktördür. Bakım uygulamalarının yanı sıra aşı metotları ile de yine cevizin verimi arttırılmaya çalışılır.

Ceviz Ağacına Neden Aşı Yapılmalı?

Ceviz ağacına aşı yapılmasının temel nedeni verim ve kalitedir. Aşı uygulaması, bir nevi çoğalma yöntemidir. Aşı yapılan ağaca, istenilen ağaç türü aşılama yöntemi işlemi ile birleştirilir ve çoğaltılması sağlanır. Bu durum hem istediğiniz ceviz türünü çoğaltmaya hem de memnun olmadığınız ceviz ağaçlarını yenilemeye yarar.

Aşı yöntemi ile, verimsiz olan ceviz ağacınızdan kurtulabilir ve istediğiniz ceviz türünün üretmeye başlayabilirsiniz.

Cevizde Kullanılan Aşı Yöntemleri

Cevizde kullanılan aşı yöntemleri, yama göz aşısı, omega aşısı, dilcikli aşısı ve yarma kalem aşısı olarak sınıflandırılabilir.

Yama Göz Aşısı; yama göz aşısı yapılan bir ceviz ağacında çöğürlerin kabuk vermesi, aşı işlemine başlanabilir anlamına gelir. Çöğürlerin aşıya gelmesi durumunda yaklaşık bir hafta öncesine kadar sulama işlemi yapılmalıdır. Sulama işlemi yapıldıktan 2 gün sonra çöğürlerin oluşan yaprakları temizlenir ve geriye 2 -3 tane yaprak bırakılması tavsiye edilir.

Aşı yapılacak kalemin dolgun olması aşının tutma oranını daha da arttırabilir.

Omega Aşısı; yama göz aşısının başarılı olmadığı zamanlarda yapılan aşı çeşididir. Yaşlı çöğürler araziden sökülür, aşısı yapılır ve sıcaklık kontrolü yapılarak tutması sağlanır.

Dilcikli Aşısı; çöğür ile kalemin aynı boyutta olduğu zamanlarda uygulanan aşı çeşididir. Yaz aylarında yapılan yama göz aşısının tutmaması durumunda dilcikli aşısı uygulanır. Ayrıca çöğür ile aşının aynı boyutta olmasına da dikkat etmeniz gerekir.

Yarma Kalem Aşısı; 1 senesini doldurmuş çöğürlerin ağaçlara uygulanması ile gerçekleşen aşı şeklidir. Aşı yapılan ağaçlar genellikle yabani ağaçlardır ve 5 yaşını doldurmuştur.