Şeker Pancarı Nasıl Üretilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 18:31

Şeker Pancarı Nasıl Üretilir?

Şeker Pancarı Nasıl Üretilir?
Son Güncelleme :

21 Ekim 2021 - 14:09

112 views

Ülkemizde ürerimi yapılan ve farklı sektörlerde kullanılan bitkilerden biri de şeker pancarıdır. Ispanakgiller familyasının bir üyesi olan şeker pancarı bitkisi, ticareti yapılan bir bitkidir. Şeker pancarının en çok üretildiği ülkeler arasında Rusya, ABD ve Avrupa Birliği yer alır. Bu ülkelerin yanı sıra Türkiye’de de şeker pancarı üretimi yapılıyor. Özellikle şeker üretiminin önemli bir kısmı şeker pancarı bitkisinden karşılanır. 

Şeker pancarı, etli bir kök yapısına sahiptir. Şeker üretimi, bu etli kısımdan elde edilir. Ayrıca ön bitki kategorisinde yer alan bir tarım bitkisidir. Ön bitki kavramı özellikle ekim nöbeti sürecinde karşınıza çıkabilecek bir kavramdır. Kısaca şu şekilde anlatalım. Bazı tarım bitkileri, her sene aynı arazi üzerinde verimli bir üretim süreci geçiremezler. Bu bitkilerden önce ön bitki olarak nitelenen bitkilerin ekilmesi, toprağın besin değeri açısından da zenginleşmesine yardımcı olur. Ön bitkilerin üretimi yapıldıktan bir sene sonra aynı araziye art bitki olarak değerlendirilen bitkilerden herhangi biri ekilerek üretim süreci gerçekleştirilir. 

Ön bitki olarak değerlendirebileceğimiz bir bitki olan şeker pancarı bitkisi, bir sonraki ekim süreci için toprağı hazırlar. Toprağın daha verimli hale gelmesine yardımcı olur. Tarımsal üretimin yanı sıra sanayi, ilaç, gıda sektörlerinde de yine şeker pancarı kullanılmaktadır.  

Şeker Pancarı Üretimi Nasıl Yapılır? 

Hangi bitki olursa olsun, tarımsal üretim süreci üretim yapılacak toprağın ekime hazırlanması ile başlar. Şeker pancarı üretiminde de bu noktaya dikkat etmelisiniz. Şeker pancarı dikilecek toprağın hazırlanarak ekime hazır hale getirilmesi oldukça önemlidir. Toprağın hazırlanarak üretime hazır hale getirilmesi, üretim sürecinin verimli ve kaliteli geçmesini sağlayacak faktörlerden bir tanesidir. 

Şeker pancarı bitkisi yetiştireceğiniz arazinin toprağını ilk olarak sonbahar döneminde işlemeniz gerekiyor. Sonbahar sürümü yapılması, üretim süreci boyunca duran toprağın havalandırılarak karışmasına yardımcı olur. Sonbaharda yapılan sürümler genellikle toprağı karıştırmak ve havalandırmak için yapılır. Bu sayede toprağın sahip olduğu besin değerinde artış sağlanabilir. Ayrıca sonbaharda sürüm yapılması, ilkbaharda yapılacak sürümü de olumlu şekilde etkiler. 

Şeker Pancarı Üretimi Nasıl Yapılır? 

İlkbaharda yapılan toprak sürüm işlemi, üretimi etkileyen önemli bir işlemdir. Üretim yapılacak toprağın sürüm işlemi yapılırken aynı derinlikte sürüm yapılmamasına dikkat edin. Aynı sürüm derinliği altta kalan tabakanın sertleşmesine neden olur. Bu da şeker pancarının derinlere kadar uzanamamasına yol açar. Tavsiye edilen toprağı sürüm derinliği 50 – 60 cm kadardır. 

Şeker Pancarı Ekim Zamanı 

İlkbaharda üretim yapılacak toprağın hazırlanmasında önemli olan bir diğer konu ekim zamandır. Her tarımsal bitkide olduğu gibi şeker pancarı ekim dönemi en uygun zamanda yapılmalıdır. Erken dikim ya da geç dikim yapılması, üretim sürecinde verim kaybına sebep olabilir. En uygun zamanda yapılan şeker pancarı, gelişim sürecini uygun bir şekilde gerçekleştirir. Geç yapılan şeker pancarı dikimi, meyvenin geç olgunlaşmasına sebep olur. Ya da geç dikilen şeker pancarlarının gelişim süreçleri azalır. 

Bu nedenle en ideal ekim zamanı, ilkbaharda toprağı sürme işleminden hemen sonra yapılmalıdır. Toprağı sürme işlemi, toprağın nem değerini de yükselttiği için nem kaybı yaşanmadan ekim işlemini gerçekleştirmelisiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, ilkbahar donlardır. İlkbaharda yaşanan donlar üretimdeki verim önemli şekilde düşürür. Bu nedenle şeker pancarı için en uygun zaman Mart sonu, Nisan başı olarak söylenebilir.  

Ek olarak toprak sıcaklığını da göz önünde bulundurmalısınız. Toprak sıcaklığı, tohumun çimlenme sürecini etkileyen önemli bir faktördür. Şeker pancarı için önerilen toprak sıcaklığı, 4 – 5 derecedir.