Tüketicilerin son zamanlarda oldukça yaygın olarak kullandığı kavramlardan biri olan kavramlardan biri organik tarımdır. Organik tarım, doğal ve organik ürün elde etmek için yapılan tarımsal bir faaliyettir. Organik olarak adlandırılmasının sebebi ise, üretim sürecinde kimyasal madde içeren maddelere yer verilmemesi ve üretimin organik ve doğal bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. Tarımda verimliliği ve kalite oranını artırmak için özellikle gübreleme ve ilaçlama işlemlerinde kullanılan kimyasal içerikli maddeler, ürünlerin bünyesinde kimyasal barındırmasına sebep olmuştur.
Tüketiciler, özellikle hastalıkların daha yaygınlaşmasından ötürü artık sağlıklı yaşamayı haliyle de sağlıklı beslenmeye özen gösteriyor. Hem hayvansal üretim hem de tarımsal üretim anlamında organik ürünlere olan ilgi, organik tarım çalışmalarının yaygınlaşmasına ve özenilmesine sebep olmuştur. Peki organik tarımın sunduğu faydalar nelerdir?
Sağlıklı Bir Nesil Yetiştirmek!
Kimyasal madde içeren tarımsal ürünlerin tüketimi her insan için risk içerse de özellikle çocukların gelişimi açısından daha önemlidir. Organik tarıma ağırlık vermek ve organik ürünler yetiştirmek, geleceğimiz olan çocukların daha sağlıklı bir şekilde yetişmesine olanak tanır. Gelecek neslimiz olan çocuklarınızın sağlıklı büyümesini sağlayacak temel unsurlardan biri organik besinlerdir. Kimyasal madde içerin gübrenin ya da ilacın üretimde kullanılması, ürüne de bulaşır. Her ne kadar yıkayarak kimyasallardan izole ettiğinizi düşünseniz de bu o kadar kolay değildir. Kimyasal maddeler, ürünün gelişimine etkide bulunduğu için bünyesinde de mevcuttur. Bu nedenle yıkadığınız ürünleri tamamen arındırmış olmazsınız.
Kimyasal maddelerin yol açtığı ciddi sağlık problemlerinden biri olan kanser riskini ortadan kaldırmak ve gelecek neslimizin daha sağlıklı olabilmesi için tarımsal üretimde organik tarım modeline geçiş yapmalı ve olabildiğince yaygınlaştırmalıyız. Böylece çocuklarımızda oluşabilecek tarımsal gıda temelli kanser riskini en aza indirgemiş oluruz.
Enerjiden Tasarruf Etmek!
Organik tarım faaliyetlerini gerçekleştirmek pek çok açıdan faydalıdır. Bu faydalardan bir tanesi de enerji tasarrufudur. Teknolojinin gelişmesi ile tarımsal üretimde yaygınlaşan makine kullanımı üretim faaliyetlerinin ivme kazanmasına yardımcı olsa da bazı noktalarda üreticiye faydadan çok zarar ettirir. Üretimde makinelerin kullanılması üretim ve hasat işlemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlasa da makinelerin çalışması için benzin ve mazot kullanılması gerekir. Tarımsal üretimde kullanılan benzin ve mazot miktarı, diğer endüstri alanlarından daha fazladır. Üstelik benzin, mazot fiyatları da üreticilerimizin omuzlarına yük olan bir diğer husustur.
Organik tarım uygulamasında mekanizasyon kullanımı, modern tarım uygulamasına kıyasla daha azdır. Benzin ya da mazotun yok açtığı maliyet, organik tarımda daha azdır. Bu nedenle maliyet açısından tasarruf etmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra gübreleme ve ilaçlama organik tarım faaliyetleri içerisinde bulunmadığı için ayrıca kimyasal gübre ve pestisit maliyetlerinden de kurtulmuş olursunuz. Bu durum maliyet açısından size fayda sağlayan bir durumdur. Ayrıca ürettiğiniz ürünlerin de organik olmasına katkı sağlar.
Çalışanların Sağlığının Korunması
Organik tarım yapan kişi ya da işletmeler, kimyasal kullanımına dikkat ettiği için tarım alanında çalışan işçilerin sağlığının da gözetilmesine yardımcı olur. Kimyasalların yoğun olarak kullanıldığı tarım arazisinde çalışan işçilerin sağlığı her zaman risk altındadır. Yoğun olarak kullanılan kimyasallar, işçilerin zehirlenmesine ya da kanser, cilt tahrişi gibi ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olur. Organik tarım uygulaması ile işçiler, bu gibi sağlık sorunlarını yaşaması oldukça düşük bir olasılıktır.
Biyoçeşitliliğin Korunmasını Sağlamak
Kimyasal madde kullanımı, sadece insan sağlığını tehdit eden bir sorun değildir. Aynı zamanda ekosistem üzerinde de yıkıcı etkileri bulunur. Hayvan ve bitki sağlığı, tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların etkisi ile risk altındadır. Kimyasal içerikli gübreleme ve ilaçlama işlemi ile toprakta çevrede bulunan hayvanlar olumsuz etkilenir hatta ölür. Bu durum besin zincirinin bozulmasına ve doğal dengenin yok olmasına sebep olabilir.