Ananas Yetiştiriciliğinde Bakım İşlemleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 20:57

Ananas Yetiştiriciliğinde Bakım İşlemleri Nelerdir?

Ananas Yetiştiriciliğinde Bakım İşlemleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

03 Ocak 2022 - 10:04

277 views

Tohumdan ya da sürgünden üretilebilen bir meyve olan ananas, ülkemizde belli bir alanda da olsa sınırlı sayıda üretimi yapılan tropikal bir meyvedir. Tohumla üretim yapılması durumunda, ananas generatif yollarla üretildiği anlamına gelir. Ancak ananasın tohumla üretimi yapılırken, dikkat edilmesi gerekir. Dikkatli yapılmaması durumunda yabancı döllenme meydana gelerek, tohum taşıdığı özelliği kaybeder. Bu da bitkinizin yabancılaşmasına sebep olur. Ananas üretmeyi düşünen ya da ananas üretmeye yeni başlayan vatandaşlarımızın sıkça sorduğu sorulardan bir diğeri ise ananas yetiştiriciliğinde yapılan bakım işlemleridir. Ananas yetiştiriciliğinde bakım işlemi nasıl yapılır?

Tarımsal üretimde bakım işlemlerini, gübreleme, sulama, budama, yabancı otlarla mücadele ve hasat olarak belirtebiliriz. Her bir bakım işleminin tarımsal üretimde farklı bir yeri ve önemi bulunur. Ancak yöntem olarak, her bitkinin ihtiyaç duyduğu bakım işlemi farklı farklıdır. Peki ananas bitkisine bakım işlemi nasıl yapılır?

Ananas Yetiştiriciliğinde Toprak Bakımı

Bakım işleminin tarımsal üretim için bu kadar önemli olmasının sebebi, ürünün verimini ve kalitesini yükselten çalışmalar olmasıdır. Uygun yapılması durumunda size verimli bir üretim sezonu yaşatabilir. Ülkemizde yetişen ve yetişme alanı sınırlı olan nadir tropik meyveler arasında yer aldığı için ananas bitkisinin bakım işlemine özen gösterilmesi gerekir. Böylece istediğiniz verimi, üretimden alabilirsiniz. Ananas dikeceğiniz toprağa bakım işlemi yapmak ilk bakım işlemi olarak söylenebilir. Bitki temel besin ihtiyacını topraktan aldığı için toprağın verimi, doğrudan olarak ürünün verimini etkiler. Bu nedenle dikim öncesi, dikim zamanı ve dikim sonrası toprağa gereken bakım işleminin yapılması gerekir.

Toprağın sürülmesi, havalandırma ve birbirine karışma, yumuşama gibi işlemlerin gerçekleşmesine yardımcı olur. Toprağın havalandırılması, bitkinin kök kısmının toprak altında rahatlıkla oksijen ihtiyacını gidermesine yardımcı olur. Ayrıca bitki kökleri toprak içerisinde rahat bir şekilde ilerleme fırsatı bulur. Ayrıca karışan toprak, besin değeri açısından da zenginleşir. Toprağın besin değerini yükseltmek için yapılan bakım çalışmalarından bir diğeri de gübreleme işlemidir.

Ananas Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi

Gübreleme işlemi, bazı istisnai bitkiler hariç her bitki için yapılan ve gerekli olan bakım işlemlerinden bir tanesidir. Gübreleme işlemi bitkinin türüne göre organik ve kimyasal katkılı gübre olarak iki farklı gübre türü ile uygulanır. Ananas yetiştiriciliğinde ilk gübreleme işlemi, dikim döneminde yapılır. Fide formatında gelen fideler dikilirken açılan çukurlara ahır gübresi takviyesi yapılarak ananas fidesi dikilir. Açılan çukurların derinliği 15 – 20 cm kadar olmalıdır.

Kimyasal gübre olarak ise tavsiyemiz önce toprak analizi yaptırmanız, daha sonra ihtiyaca göre gübre almanızdır. Ancak yine de azot ve potasyum oranı yüksek gübreler ananas yetiştiriciliğinde verimi artıran gübrelerdir. Özellikle azot maddesinin ürünün iriliği ve kalitesi üzerinde büyük bir etkisi bulunur. Bu nedenle azotlu gübre kullanımı ile verimi artırabilirsiniz. Ananas yetiştiriciliğinde gübreleme işlemi için uygun görülen gübreleme dönemleri, Mayıs – Eylül aylarıdır.

Ananas Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Sulama ihtiyacı her bitkinin farklı farklıdır. Ananas bitkisi, gelişim için güneşe ve suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle yıllık yağış miktarı yüksek olan bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Yağışın yetersiz kaldığı durumlarda ise sulama yapılarak su takviyesi yapılmalıdır. Aksi halde verimli bir üretim süreci geçirilmez.

Ananas üreticiliğinde sulama yöntemlerinden en çok önerileni, damlama sulama yöntemidir. Damla sulama yöntemi ile hem su kontrolünü sağlamış olursunuz hem de gerektiği kadar sulama yaparak mantar kaynaklı kök hastalıklarının oluşmasını engelleyebilirsiniz. Ananas için sulama işlemi, özellikle ağustos ayında yoğun olarak yapılmalıdır. Suyu seven bir bitki olduğu için bu dönemde sulama işleminin aksatılmaması ananas üretimi için oldukça önemlidir.