Avokadonun Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:39

Avokadonun Faydaları Nelerdir?

Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 15:55

35 views

Avokado, ülkemizde sınırlı miktarda üretimi yapılan tropik bir meyvedir. Dış kısmı yeşil renktedir, iç kısmı ise krem sarısı ya da beyazdır. Avokadoyu çiğ olarak tüketebilir ya da diyet salata içerisinde kullanabilirsiniz. Avokado ülkemizde çok fazla tanınan ve tüketilen bir meyve değildi. Özellikle son zamanlarda gündeme gelmiş popülerlik kazanmış bir meyvedir. Tanınan bir meyve olmadığı için, insan sağlığına faydaları da bilinmemekteydi. Avokado içerdiği besinler açısında çok besleyici bir meyvedir. Özellikle diyet yapanların programına eklenen ya da listede bulunan bir meyvedir. Avokado tüketimi tavsiye edilmektedir. Ancak ülkemizdeki üretim durumu sınırlı olduğu için ithal edilen bir meyvedir. Bu nedenle ekonomik olarak her ailenin durumu avokado alıp tüketme noktasında aynı hassasiyeti gösteremeyebilir. Özellikle ithal edilen bir meyve olduğu için fiyat açısından, vatandaşımızın önde tuttuğu başka besin maddeleri tercih edilebilir.
Son zamanlarda tanınan ve tüketim miktarında artış olduğu düşünülen avokadonun insan sağlığına ne gibi faydaları vardır?
Avokado, besin değeri yüksek bir meyvedir. Bu nedenle insan sağlığına pek çok açıdan faydası bulunmaktadır. İlk olarak kalbe olan faydasından bahsedebiliriz. Avokado tüketmek, kalp sağlığını korur ve düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Avokado meyvesinin içerisinde beta sitosterol bulunmaktadır. Bu besin maddesi, kolesterolü dengede tutar ve normal seyrini korumasına yardımcı olur.
Avokado meyvesi özellikle hamileler için tüketilmesi önerilen bir meyvedir. Avokado B6 vitamini açısından zengin bir meyvedir. B6 vitamini bulantı ve kusma hissini azaltan bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle bulantısı olan ve kusan hamile kadınların avokado tüketmesi önerilmektedir.
Avokadonun içerisinde bulunan antioksidan sayesinde kanser hücreleriyle mücadele edebilir. Bu nedenle kanser riskini en aza indirgemede avokadonun işlevi büyüktür. Özellikle meme ve prostat kanserleri ile mücadelede avokado tüketimi tavsiye edilir.
Bunların yanı sıra bakım ve kozmetik sektöründe de avokado özlü ürünler bulunur. Cilt üzerinde yapıcı ve gençleştirici etkisi bulunmaktadır. Avokadodan elde edilen saf yağı kullanarak sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz. Ayrıca saç bakımı için yine avokado özlü saf ürünleri kullanabilirsiniz.