Bademin Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:59

Bademin Faydaları Nelerdir?

Bademin Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

07 Haziran 2021 - 14:34

36 views

Kalp dostu olarak bilinen kuruyemiş ürünlerinden biri olan bademin faydası saymakla bitmez. Badem, ülkemizde üretimi yapılan ve severek tüketilen ürünlerden biridir. İsterseniz ayaküstü yiyebilirsiniz ya da bir şeyler izlerken tüketebilirsiniz. Ülkemizde badem üretimi yapılsa da yeterli ürün elde edilemediği için, ülkemize badem ithalatı yapılmaktadır. Bademin sertliğine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Ancak genel anlamda badem ürünü, tatlı ve acı olmak üzere iki çeşittir.
Bademi sadece gıda olarak tüketmeyiz. Badem işlenerek yağ haline getirilir ve badem yağı pek çok alanda kullanılan bir yağ türüdür. Bunun yanı sıra hayvansal ürün tüketmeyi tercih etmeyenler, inek sütüne alternatif olarak badem sütünü tüketebilirler. Besin değeri açısından badem sütü yüksek oranlara sahiptir. Özellikle bademin içerisinde bol miktarda E vitamini bulunur. E vitamininin yanı sıra demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor değerleri yüksektir.
Peki, badem tüketmenin insan sağlığına ne gibi faydaları vardır?
Pek çoğumuz bademin sağlığımız için faydasını bilmeden sadece tüketiriz. Oysa bademin insan sağlığına büyük katkıları bulunur. Bademin faydaları saymakla bitmez. Ancak biz en etkili ve en genel faydalarını sizlerle paylaşacağız. Öncelikle insanı psikolojik olarak çöküntüye uğramasına yol açan strese karşı bünyeyi sağlamlaştırır. Stres e dayanıklılık ve kanserle mücadelede badem, vücudumuzu muhafaza görevindedir.
Bu gibi durumların yanı sıra sindirim sistemine de fayda sağlamaktadır. Özellikle kabızlık çekenler, badem tüketerek bu durumdan kurtulabilirler. Ayrıca kolesterol ve kemik hastalığına karşı vücut direncini arttırdığı söylenmektedir. Özellikle aç karnına badem tüketmeniz durumunda vücudunuzdaki besinlerin emilim süreci daha hızlı olabilir.
Badem tüketilmesi beyin sağlığına da iyi gelir. Çocuk- yaşlı demeden her yaş grubundan insanın badem tüketmesi, beyin sağlığının güçlenmesini sağlayabilir. İnsan beyninin gelişimine etki eden elementlerden pek çoğu badem içerisinde bulunur. Badem tüketimi, beyinin ihtiyaç duyduğu besinlerin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Gün içerisinde en az 6 ila7 badem tüketmenizin insan sağlığı açısından önemi büyüktür. Ayrıca yağ üretiminde de kullanılan bir ürün olan badem, kozmetik ve cilt bakımında da yoğun olarak tercih edilmektedir.