Besi Hayvancılığı Nedir, Hangi Bölgelerde Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:34

Besi Hayvancılığı Nedir, Hangi Bölgelerde Yapılır?

Besi Hayvancılığı Nedir, Hangi Bölgelerde Yapılır?
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 12:58

2.237 views

Türkiye, tarım ve hayvancılık faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı bir ülkedir. Özellikle kırsal alanda yaşayan pekçok insan geçimini tarım ve hayvancılık faaliyetlerini gerçekleştirerek geçimini sağlamaktadır. Ülkemizde büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, su ürünleri yetiştiriciliği ve arı yetiştiriciliği olarak farklı hayvan üretim kolları bulunmaktadır. Besi hayvancılığı, büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin içerisinde yürütülen farklı bir üretim koludur. Büyükbaş hayvanların özellikle sığır türünün ahırlarda bakılması sonucu ortaya çıkan hayvancılık çeşididir. Ahırda bakılan bu hayvanlara aynı zamanda ıslah uygulaması yapılmaktadır. Cinsi iyi olan hayvanlar, ahırlarda bakılır ve hem et hem de süt üretimi için kullanılır. Et ve süt üretimi arttırmak için bu hayvanlara özel bakım ve kaliteli besi yemleri verilmektedir.
Ülkemiz besi hayvancılığının yaygın olarak yapıldığı ülkelerden biridir. Besi hayvancılığı için genellikle büyükbaş hayvanlar tercih edilmektedir. Bu tercihi etkileyen en önemli faktörlerden biri; elde edilecek et ve süt ürününün küçükbaş hayvanlara göre daha fazla olacağı içindir. Bu nedenle besi hayvancılığı için büyükbaş hayvanların yetiştiriciliği yapılmaktadır. Aslında bakım ve besleme gibi faktörler küçükbaş hayvanlarda büyükbaş hayvanlara göre daha kolaydır. Ancak yine de besi hayvancılığı için genellikler sığırlar seçilir.
Besi hayvancılığa olan rağbet, özellikle insanların organik besinlere yönelmesiyle birlikte artış göstermiştir. Besi hayvancılığı yetiştiriciliğinde önemli olan ilk nokta, organik ve kaliteli besin üretimi sağlamaktır. Burada asıl görev, besi yetiştiriciliği yapan üreticimize düşmektedir. Özellikle hayvanların beslendiği besinlerin organik ve katıksız olması, elde edilecek et ve süt ürününün organikliğini doğrudan etkilemektedir. İnsanların sağlığı için önemli protein kaynaklarından olan et ve süt ürünlerinin kalitesi aynı zamanda insanların sağlık kalitesini yükseltir. Bu nedenle hem besin hem de sağlık açısından besi hayvancılığının önemi büyüktür.
Besi hayvancılığı talep edilen ve devlet tarafından teşvik edilen bir üretim faaliyeti olsa da uğraş isteyen bir iştir. Her ne kadar pekçok iş makineler ile halledilse de sürekli ilgi isteyen bir iştir.
Ülkemizde Karadeniz’in kıyı kesiminde ve Erzurum-Kars bölgesinde yaygın olarak yapılmaktadır.