Bezelye Nasıl Tüketilebilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:53

Bezelye Nasıl Tüketilebilir?

Bezelye Nasıl Tüketilebilir?
Son Güncelleme :

02 Temmuz 2021 - 9:13

55 views

Ana yemek olarak karşımıza çıkan ya da garnitür olarak kullanılabilecek bir besin maddesi olan bezelyeyi daha başka nasıl tüketebiliriz? Uzun yıllar boyunca ülkemizde üretilen bir sebze olan bezelye, mutfak kültürümüzde yer edinmiş bir tada sahiptir. Ülke olarak mutfakta sebze tüketimine ağırlık veren bir mutfak kültürümüz bulunur.
Sebze tüketimi, sağlık açısından da önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bir sebzeyi farklı alternatiflerde kullanılabilir hale getirerek tüketimini sağlayabiliriz.

Bezelye Alternatif Tüketim Çeşitleriyle Dolu!

Bezelye kabukları bulunan ve kabukların içerisinde daneleri bulunan yeşil bir sebzedir. Bazı bezelye çeşitleri için sadece daneleri yenilebilir haldeyken, bazı bezelye türleri için bu durum farklılaşabilir. Kabukları yenilen bezelyeler de mevcuttur.

Bezelyeleri nasıl tüketebiliriz?

Öncelikle bezelye bitkisi taze tüketim için uygun olan bir sebze türüdür. Hasat döneminden sonra doğrudan olarak yemeğini yapabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. En fazla tercih edilen tüketim çeşitlerinden biri taze tüketimdir. Kabuklu ya da daneli çeşidi fark etmeden yemek yapımında kullanılabilir. Kolay pişebilen bir sebze olduğu için sizi uğraştırmadan hızlıca ana öğün olarak tüketebileceğiniz bir besin maddesidir.

Bezelyeyi Kurutarak Tüketmek Mümkün

Bezelye yetiştirenler için alternatif tüketim çeşitlerinden biri de bezelyenin kurutularak tüketilmesidir. Peki bezelye nasıl kurutulur? Hasat işleminden sonra, bezelye danelerini kabuklarından ayırın. Daha sonra haşlama işlemini gerçekleştirin. Haşlanan bezelyeleri temiz bir alana sererek kendiliğinden kurumasını sağlayabilirsiniz. Ek olarak kurutma işlemini fırın yardımı ile de gerçekleştirebilirsiniz.


Kurutularak tüketiminin yanı sıra bezelyeleri dondurarak muhafaza edebilir ve istediğiniz zaman tütebilirsiniz. Ancak dondurma işlemini gerçekleştirmeden önce yine bezelyeyi haşlamayı unutmayın.


Ayrıca bezelyeleri konserveleyerek garnitür olarak yine tüketmek mümkün. Konservelediğiniz bezelyeyi uzun bir süre sonra tüketime hazır olacaktır. Bezelyeyi farklı şekilde işleyerek tüketebilirsiniz.

Taze Tüketmek Sindirimi Kolaylaştırıyor

Yukarıda saydığımız tüketim yöntemlerinin yanı sıra en fazla tüketilen ve tercih edilen tüketim yöntemi taze tüketimidir. Bezelye su oranı yüksek bir bitkidir. Bu nedenle taze tüketileceği zaman haşlanmasına gerek yoktur. Ancak kurutulan bezelyenin yemeği yapılacaksa bir gece önceden suda bekletilmelidir.