Çileğin Besin Değerleri Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:11

Çileğin Besin Değerleri Nedir?

Çileğin Besin Değerleri Nedir?
Son Güncelleme :

17 Temmuz 2021 - 11:44

80 views

Yetiştiriciliği hemen hemen yılın her mevsiminde yapılabilen çilek yetiştiriciliği sayesinde her mevsim farklı lezzetlerde çileklere ulaşırken bu meyvenin oldukça lezzetli bir meyve olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Tarla içerisinde evde saksıda, serada yetiştirebileceğiniz pek çok farkı çilek türü sayesinde vücudumuzun ihtiyacı olan pek çok farklı vitamin ve minerali kendimiz için sağlayabiliyoruz. Peki, çok sevilerek tüketilen çileğin besin değerler4i nelerdir? Çilek kaç kaloridir? Çilek kilo aldırır mı? Çilek meyvesinin bir porsiyonu kaç gramdır? Çilek içerisinde ne vitamini bulunur?


Çilek kalori değeri açısından en düşük meyvelerden biri olabilir ortalama olarak 100 gram ağırlığındaki bir çileğin hemen hemen 32 kaloriye denk geldiğini söylememiz gerekiyor. Bu da oldukça düşük bir kalori miktarıdır ve bir porsiyon çilek meyvesi olarak 100-200 gram ağırlığındaki bir porsiyonunun önerilmesi mümkün olabilir.

Peki, Çilek İçerisinde Hangi Vitaminler Bulunur?

Çilek içerisinde bulunan su miktarı oldukça fazladır, 100 gram içek için 90 gram su bulunur. Protein miktarı bu ağılıktaki bir porsiyon için 0.67 olarak belirlenmiştir diyebiliriz. Toplam içerisindeki yağ miktarı 0.3 gram kadardır. Diyet yaparken çilek meyvesini rahatlık ile tüketebilirsiniz. İçerisinde yüksek oranda lif bulundurduğu da söylenilebilir 100 gram içerisinde 2 gram lif bulunur kalorisi düşük olmasına rağmen içerisindeki bu miktardaki lifi yüksek bir değer olarak kabul edebilmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca çilek içerisinde bunlar dışında demir, magnezyum, çinko bol oranda C vitamini, potasyum, fosfor, sodyum A, E, D, K vitaminleri bulunduğunu söyleyebilmek de mümkün. Çilek yağ yakımına yardımcı olabilen ve metabolizma üzerinse olumlu etkisi olan bir besin türüdür diyebilmek mümkün. Yine de her şeyin fazlasının zarar olduğunu söylemeden geçmeyelim fazla çilek tüketimi mide rahatsızlıkları gibi problemlere neden olabilir bu neden ile düzenli olarak uygun bir porsiyon tüketiminin de yeterli olacağını bilmek gerekiyor. Diyet programlarınız için çilek tüketimi gerçekleştirmek için ise doktor tavsiyesi ile tüketmek ve uygun porsiyonlar ile günlük beslenmenize eklemek doğru olabilir.