Elmanın Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:07

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Elmanın Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

25 Ekim 2021 - 12:11

161 views

Ülkemizde çokça sevilen ve tüketilme oranı oldukça yüksek meyvelerden biri de elmadır. Elma, gülgiller familyasının bir üyesi olarak tanımlanabilir. Elma, alt çeşidi fazla olan meyvelerimizin arasında yer alır. Renk olarak; kırmız sarı ve yeşil elma çeşitlerine rastlamak mümkündür. Ayrıca tat ve yumuşaklık olarakta yine üretilen mevsimine göre farklı elma türlerine denk gelebilirsiniz. Elma üretiminde Türkiye, üst sıralarda yer alır. Ticari olarak üretimi yapılan elma üzerinden gelir elde eden üreticilerimizin sayısı oldukça fazladır. Üretimin yanı sıra elma tüketiminde de ülkemizin ortalaması oldukça fazladır. Ticari üretimin yanı sıra yerel olarak elma üreten vatandaşlarımız da oldukça fazladır.  

Elma, yaz kış fark etmeden tüketebileceğimiz meyvelerden bir tanesidir. Yoğun olarak tüketiminin yapılması, sağlık açısından ne gibi faydalar sunduğu sorusunu gündeme getirmiştir. Elmanın faydaları nelerdir? İçerisinde hangi vitaminleri barındırır? Bu vitaminler neye iyi gelir? Elma tüketiminin insan sağlığına sunduğu faydalar nelerdir? Bu soruları cevaplamaya çalışalım.  

Elmada Bulunan Vitaminler 

Elma meyvesi, besin değeri açısından zengindir. Özellikle C vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Elma meyvesi rengine göre farklı vitamin türlerini de içerisinde barındırabilir. Ayrıca üretildiği mevsime göre sarı, kırmız ve yeşil renk çeşitleri farklılaşabilir. C vitamininin yanı sıra K ve B6 vitaminleri bulunur. Ayrıca A, E, B1 ve B2 vitaminleri de elmada bulunan vitaminler arasındadır. Besin değeri açısından zengin bir meyve olması, insan sağlığında sağladığı faydalar açısından önemli bir meyve olduğu anlamına gelir.  

Yukarıda saydığımız vitaminleri yanı sıra elmada bol miktarda lif de bulunur.  

Elmanın Sağladığı Faydalar 

Bugün çeşit çeşit, renk renk elmaların üretildiği bir ülke olarak dünya genelinde hem üretim hem de tüketim alanında üst sıralarda yer alıyoruz. Ara öğün olarak ya da atıştırmalık olarak tüketebileceğimiz bir meyve olan elma, her dönem üretilen bir meyvedir. Bu da elma tüketiminin sürekliliğini sağlayan bir durumdur. 

Elmanın Sağladığı Faydalar 

Elmanın insan sağlığına sağladığı faydalardan bahsedecek olursak ilk olarak tok tuttuğunu söyleyebiliriz. Elma lif değeri açısından oldukça zengin bir meyvedir. Özellikle diyet yapanlar ya da kilo vermek isteyenlerin hayatında elma tüketiminin önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. İnsana verdiği tokluk hissi sayesinde diyet reçetelerinde elma yer alır. Bu nedenle kilo vermek isteyenler için ek olarak elma tüketimini tavsiye edebiliriz. Obezite oluşumunu engelleyici etkisi de bulunur.

Bir diğer faydası ise mideye iyi gelmesidir. Elma tüketmek mideyi rahatlatır, kolay sindirim yapılmasına yardımcı olur. Bu nedenle mide rahatsızlığı çekenler için alternatif olarak elma tüketimi tavsiye edilebilir. Mide rahatsızlığı çekenler, özellikle yeşil meyve tüketerek midelerini daha sağlıklı hale getirebilirler.

Cilt sağlığı üzerinde de elmanın gözle görülür yapıcı etkileri bulunur. Özellikle içerdiği A vitamini sayesinde, cilde canlılık ve parlaklık katar. Ayrıca elmada bulunan antioksidan erken yaşlanma karşıtı bir etki de sağlamaktadır. Düzenli tüketilen elma, insan cildinin geç yaşlanmasına yardımcı olur. 

C vitamin kaynaklarından biri olarak kabul edebileceğimiz bir meyvedir. C vitamini, bağışıklık sistemini düzenler, daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Elma tüketimi de insan vücudunda aynı etkiyi yaratır. Elma tüketmek bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Mandalina portakal gibi diğer C vitamin kaynakları ile tüketilmesi hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur.

Elma tüketiminin diş sağlığına da katkı sağladığı söylenebilir. Elma tüketmek, dişlerin daha beyaz görünmesini sağlar. Ayrıca saç bakımında da elma kullanılan bir meyvedir.