Enginarın Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:21

Enginarın Faydaları Nelerdir?

Enginarın Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

18 Ekim 2021 - 17:11

40 views

Enginar, dünyanın birçok yerinde üretimi yapılan bir bitkidir. Aynı zamanda ülkemizde de üretimi yapılıyor. Ancak enginarın ülkemizde üretimi sınırlı şekilde yapılmaktadır. Özellikle Akdeniz bölgesinde sıkça tüketilen bir bitkidir. Akdeniz ve Ege bölgelerinde enginar üretimi yapılıyor. Diğer bölgelerde enginar üretimi çok fazla yapılamıyor.

Enginar bitkisi, ılıman iklim özelliklerini seven bir bitkidir. Bu nedenle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Bu bölgelerde kışların ılık ve serin geçmesi enginar yetiştiriciliği için uygun alanı oluşturur.

Enginar tüketimi özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde üretilen bir bitki olduğu için bu yörenin mutfağında da kendine yer edinmiş durumdadır. Enginar tüketmenin insan sağlığına faydaları saymakla bitmez. Vitamin açısından oldukça zengin bir bitkidir. Bu sayede tüketimi durumunda insanı zinde tutar, sindirimini kolaylaştırır.

Peki enginar tüketmenin insan sağlığına sağladığı faydalar nelerdir?

Enginar sebzesi, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin bir besindir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu C ve K vitaminlerinin giderilmesinde enginarın büyük bir görevi vardır. Ülkemizde enginar üretimi ciddi ölçüde olmadığı için tüketici ile buluşması sınırlı derecede kalıyor. Bu nedenle ülkemiz insanları tarafından sıkça tüketilen bir besin maddesi değildir. Ancak imkân olması durumunda tüketilmesi tavsiye edilir.

C ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum ve fosfor maddeleri açısından da oldukça zengin bir besindir. Enginar tüketimi insan sağlığında nasıl bir rol oynar?

Kemik Sağlığına İyi Gelir

Enginar tüketmek öncelik kemik sağlığını güçlendiren ve daha sağlam kemiklerin oluşmasını sağlayan bir besindir. Enginarda bulunan besin maddeleri kemikleri güçlendirir ve iskelet sisteminizin daha sağlam olmasına yardımcı olur.

Sindirim Sistemini Düzenler

Enginar tüketiminin bir başka faydası da sindirim sistemi üzerinedir. Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasında fayda sağlar. Özellikle kabızlık problemi çeken insanların enginar tüketmesi tavsiye edilir. Sindirim ve dolaşım sistemi üzerinde düzenleyici bir etkisi bulunuyor.

Şişkinliği Azaltır

Enginar tüketmek, mide ve bağırsakta oluşan şişkinliğin azalmasına yardımcı olur. Midede oluşabilecek gazın da engellenmesine katkı sağlar.

Lif Bakımından Oldukça Zengindir

Lif bakımından zengin bir besin olması özellikle kilo vermek isteyenler tarafından tüketilmesi tavsiye edilir. Lif sayesinde bağırsak sistemi düzene girer.