Erik Ağacı Nasıl Budanır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 16:36

Erik Ağacı Nasıl Budanır?

Erik Ağacı Nasıl Budanır?
Son Güncelleme :

07 Ekim 2021 - 17:14

233 views

Erik ağacı nasıl budanır? Erik ağacı ne zaman budanır? Erik ağacı budama işlemi nasıl yapılır? gibi sorular, üreticimiz tarafından sorulan ve cevap aranan sorular arasındadır.

Budama İşlemi Neden Gereklidir?

Meyve veren her ağaç gibi erik ağacının da budanmaya ihtiyacı vardır. Dalları uzayan ve sıklaşan erik ağaçlarının budanmaması durumunda verimde düşmeler meydana gelmesi olağandır. Çünkü dalları kesilmediğinde, öncelikle ağacın ışık alma oranında azalmalar meydana gelecektir. Bu durum meyvelerin olgunlaşmasının önemli ölçüde etkileyen bir faktördür.

Budanmayan ağaçların meyvelerinde şekilsel bozulmalar meydana gelebilir. Görsel olarak standartlara uymayan meyvelerin pazarlamasında problemler yaşanabiliyor. Bu tip sıkıntıların yaşanmaması için budama işlemi mutlaka yapılmalıdır.

Budama işlemini gerektiren bir diğer durum da hasat işlemidir. Uzayan ağaçların meyvelerine ulaşım ve hasat işlemi daha zor bir hal alabilir. Hasat işleminin zorlaşması durumunda hasat işlemi tam olarak yapılamayabilir. Bu durum da meyvenin ziyan olmasına sebep olabilir.

Budamanın gerekliliğini ifade eden bir diğer durum da erik ağacı içindir. Budama işlemi sadece ürün için değil ağaç içinde yapılır. Özellikle yaşça olgun olan ağaçlar budama işlemi ile gençleştirilir ve verimi arttırılır.

Siz de bu nedenlerden dolayı budama işlemini yaparak erik bahçenizin bakımını yapabilirsiniz.

Erik Ağacı Ne Zaman Budanır?

Erik ağacı bir yıl içerisinde yaklaşık 2 kez budanır. İlk budama kış mevsiminde gerçekleşir. Ancak ağaçların uyku döneminde olmasında dikkat etmeniz gerekir. Hava sıcaklığı olarak, mevsim değerlerinin ortalamanın üstünde olduğu zamanlarda budama yapmaya dikkat edin. Hava sıcaklığının düşük olduğu zamanlarda yapılan budama işlemi, ağacın zarar görmesine neden olabilir.

Bu nedenle kış döneminde yapılan budama işlemi için, mevsim değerlerinin üstünde olduğu ve ağacın uyku döneminde olduğu zamanlar tercih edilmelidir. Kış aylarının ılık geçtiği bölgelerimizde kış budaması, sonbaharda yapılabilir. Ağaçlar yaprağını döktükten sonra budama yapabilirsiniz. Bu süreç ağaçlar uyanıncaya adar devam edebilir.

Diğer budama işlemi yaz döneminde yapılır. Yaz döneminde yapılan budama işlemi kış döneminde yapılan budama işlemi gibi yoğun bir şekilde yapılmasına gerek yoktur. Ağacın iç kısımlarının rahatça ışık alabilmesi için yapılır.

Erik Yetiştiriciliğinde Toprak Nasıl İşlenir?

Toprak işleme, her ekim ya da dikim öncesi toprağın üretime hazırlanma işidir. Üretimde ürün kadar diğer faktörlerin bakımının da tam yapılması gerekir. Bu faktörlerden biri de topraktır. Bakımı yapılan toprağın verim oranında artış olabilir. Çünkü en basitinde evde yetiştirdiğiniz bir çiçeğin bile bakımını yaparken köklerinin havalanması, toprağın yumuşaması için toprak değişimi ya da sertleşen toprağı yumuşatma işlemini yapabilirsiniz.

Erik, ağaçta yetişen bir meyvedir. Toprakta yetişen her ürün gibi erik toprağının da bakımının yapılması gerekir. Toprak bakım işlemi, dikim öncesi ve dikim sonrası olarak 2 gruba ayrılabilir. Dikimden önce toprağın bakımının yapılması, erik fidesinin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur.

Erik Bahçesinde Toprak Bakımı Ne İçin Gereklidir?

Ağaçlı meyveler, sebzeler gibi tek mevsimlik değildir. Her sene ekim işlemi yapılmaz. Ağaçlı bitkilerde dikim işlemi gerçekleştikten sonra meyve ömrüne göre bu durum değişse de uzun yıllar boyunca tekrar dikim işlemi yapılmasına gerek yoktur. Aynı toprak üzerinde uzun yıllar boyunca üretime geçtiği için toprağın bakıma ihtiyacı bardır. Özellikle toprak havalandırma işleminin mutlaka yapılması gerekir.

Toprak havalandırma işlemi, toprağın daha verimli olmasına atkı sağlar. Topraktaki nemin korunmasına yardımcı olur. İşlenmeyen toprakta zamanla kaymak tabaka oluşur. Bu durum bitki köklerinin havalanmasına, ilerlemesine engel olur. Ayrıca pulluk tabaka da oluşur. Topraktaki tabakalamaya karşı toprağı işleme çalışması mutlaka yapılmalıdır.

Yabancı Otlarla Mücadelede Önemli!

Erik bahçelerinde toprağın işlenmemesi durumunda yabancı otların çoğalması kontrolden çıkabilir. Yabancı otlar, topraktaki besin değerinin azalmasına sebep olur. Besin değeri düşen toprak erik ağacının besin ihtiyacını karşılayamaz. Bu durum erik ağacının verimliliğini ve ürün kalitesini düşürür. Bu nedenle erik bahçesin olan üreticilerimiz toprak işlemesine önem vermeli ve ertelememelidir.

Erik bahçesi bulunan toprağın işlenmesi, yabancı ot kontrolünü de sağlamanıza yardımcı olur. Böylelikle bahçede istenmeyen otların üremesi ve çoğalması engellenir.

Erik Bahçesi Ne Zaman İşlenmeli?

Erik bahçesi olan toprağın işlenmesi, sonbaharda ve ilkbaharda yapılabilir. Sonbaharda yapılan toprağın işlenmesi daha çok hastalık ve zararlılarla mücadele için yapılırken, ilkbaharda olan yabancı otlarla mücadele için gereklidir.