Erik Kurusu ÇeşitleriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:38

Erik Kurusu Çeşitleri

Erik Kurusu Çeşitleri
Son Güncelleme :

01 Eylül 2021 - 16:49

230 views

Erik, ülkemizde çokça üretimi yapılan ve farklı sektörlerde işletilen bir meyvedir. Ülkemizde uzun yıllar üretilen ve üretimine hala devam edilen bir meyve olan erik, farklı türleri ve alt türleri ile tüketiciyle buluşmaya devam ediyor.  Erik vitamin, mineral ve lif açısından oldukça zengindir. Sağlığa sunduğu katkıların yanı sıra lezzet olarak farklı insanların damak tasına hitap eden bir meyve olduğu için üretimi kadar tüketimi de ülkemizde oldukça yüksek bir orana sahiptir.

Akdeniz ve ege bölgelerinde yoğun olarak erik üretimi yapılır. Yazların sıcak geçtiği, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiği bölgelerde verimli bir şekilde erik üretimi yapılır. Ülkemizde görülen farklı iklim kuşakları, farklı erik çeşitlerinin üretilmesini sağlayabilir.

Erik Nasıl Kurutulur?

Kuru erik tüketimi sağlık açısından önemlidir. Kurutulmaya müsait olan meyve ve sebzelerin kuru halleri de yeşil halleri kadar sevilerek tüketilir. Kurutulan meyveler arasında erik meyvesi de bulunur. Kuru meyvelerde vitamin ve mineraller daha birbirine konsantre şekilde bulunur. Bu sayede kuru meyvelerin insan sağlığına sağladığı faydalar saymakla bitmez.

Kurutma işlemi temelde, meyve bulunan su miktarının kaybedilmesi ile elde edilir. Su kaybı doğal ya da yapay yollarla gerçekleştirilebilir. İsteğe göre çekirdekli ya da çekirdeksiz olarak erik kurutulabilir.

Doğal Yollarla Erik Kurutma İşlemi

Kurutulacak erikler önce hasat edilir. Daha sonra rahatça güneş alabileceği bir yere meyveler serilir ve dolar bir şekilde kurutulmaya bırakılır. Kurutulan erikler, çekirdekli ya da çekirdeksiz şekilde isteğe göre kurutulabilir. Kurutma işlemi yapılacak erikler önce güzelce yıkanır ve temizlenir. Bu durum sağlık ve hijyen açısından oldukça önemlidir.

Yıkama işlemi yapıldıktan sonra çekirdekli şekilde kurutulacak erikler, güneş ışınlarını rahatça alabileceği bir yere serilir ve kurumaya bırakılır. Çekirdeksiz olarak kurutulacak erikler ise, yıkama işleminden sonra bıçak yardımı ile çekirdekleri çıkartılır ve kurumaya bırakılır.

Yapay Yollarla Erik Kurutma İşlemi

Erik kurutma yöntemlerinden bir diğeri de yapay yollarla kurutma yöntemidir. Bu yöntemde kurutma aracı olarak fırınlar kullanılır. Bu fırınlar kurutma için özel olarak üretilen makinelerdir. Mali açıdan yüksek gelse de zaman tasarrufu açısından üreticiye kolaylık sağlar.

Erik Kurusunun Faydaları Nelerdir?

Erik hem taze hem de kurutularak tüketilebilecek bir üründür. Ülkemizde üretilen farklı türde erikler bulunur. Erik çeşitliliğinin bu denli fazla oluşu, kullanım alanlarının da çeşitlenmesine sebep olmuştur. Ülkemizde görülen iklim çeşitliliği, üretilen erik türlerinin de belirlenmesine yardımcı olur. Üretilen erik türleri, can eriği, Japon eriği ve Avrupa eriği olarak gruplandırılabilir.

Bu saydığımız eriklerin her biri farklı görüntülerde, farklı tatlarda ve farklı hasat dönemlerine sahiptir. Erik üretiminin bu denli fazla oluşu, ülke vatandaşlarının tüketim yoğunluğu açısından da önemlidir. Tüketim talebinin karşılanması açısından erik üretimine önem verilmeli ve erik ağaçlarının bakımına dikkat edilmelidir.

Özellikle Mürdüm Eriği Kurusu Yoğun Olarak Tüketiliyor

Erik kurutma işlemi, doğal yollarla ya da yapay bir şekilde fırınlarla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama sonrasında,  hasat edilen erikler kurutulmaya hazır hale getirilir. Sularından kurtulan erikleri tüketime hazır bir şekilde piyasaya sunulur. Erik kurusu, özellikle baharatçılarda ve aktarlarda bulabileceğiniz bir besin maddesidir. Kuru kayısı, kuru incir gibi çokça kuru halde tüketilen bir maddedir. Özellikle kilo problemi olan kişiler, kuru meyve tüketimine oldukça önem verir. Ara öğünlerini bu meyvelerle geçirmeye çalışır.

Erik, lif oranı açısından oldukça yüksek orana sahiptir. Sahip olduğu lif değeri sayesinde tok tutar ve açlık hissini ortadan kaldırır. Bu nedenle kilosu ile problemi olan insanlara özellikle kuru meyve tüketimi önerilir. Bu kuru meyvelerden biri de erik kurusudur. Erik türlerinden biri olan mürdüm eriği kurusu, erik türleri arasında en fazla tercih edilen erik türüdür. Geçmişten günümüze kadar geçen süre içerisinde en fazla tüketimi yapılan kuru erik türü mürdüm eriğidir.

Erik Kurusunun Faydaları

Erik kurusu içerisinde yüksek orandan potasyum maddesi bulunur. Kalp ve beyin üzerinde potasyum maddesinin düzenleyici ve koruyucu etkisi bulunur. Kalpte ve beyinde oluşabilecek hastalıkların oluşmasını engeller ve düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Erikte bulunan A vitamini görme yetisini güçlendirir ve göz ün daha koordine bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca kemik gelişimi açısından oldukça önemli bir etkiye de sahiptir.