Fındığın Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:42

Fındığın Faydaları Nelerdir?

Fındığın Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:03

15 views

Kabuklu kuruyemişlerden biri olan fındığı kim sevmez ki ? Uzmanlar günde bir avuç fındık tüketmemiz gerektiğini söyleyerek sağlığımız açısından faydalı olduğunun altını çizerler. Ülkemizde üretimi yapılan bir üründür. Özellikle fındık denince akla Karadeniz Bölgesi gelmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde bulunan pekçok ilde fındık üretimi yapılmaktadır. Sevilerek tüketilen bir besin maddesidir. Sert bir kabuk içerisinde bulunan iç kısmı ister direkt yiyin, isterseniz kavurun bambaşka bir tada erişin.
Fındığın faydalarına geçmeden önce kısaca fındık hakkında sizi bilgilendirelim. Fındık yuvarlak kabuktan oluşan, kabuğu 2 cm çapında, ağaçta yetişen bir üründür. Ülkemizde de yoğun olarak fındık üretimi yapılmakta hatta yurt dışına ihraç edilmektedir. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yetişen bir üründür. Karadeniz iklimi, fındık yetiştiriciliği için uygundur. Yağış seven bir bitkidir. Karadeniz iklimi, her mevsim yağışın yaşandığı bir iklim tipidir. Yaz – kış sıcaklık farkı Karadeniz ikliminde azdır. Özellikle kışların ılık geçmesi fındık yetiştiriciliğini mümkün kılar.
Fındık, besin değeri yüksek bir üründür. İnsan sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Ayrıca damak tadı olarak genel anlamda herkesin damak tadına uyabilecek, severek tüketebileceği bir tada sahiptir. Fındığın içerisinde demir, magnezyum, çinko ve potasyum bulunur.
Fındığın, bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici bir etkisi vardır. Fındığın içerisinde E vitamini bulunur. E vitaminin bağışıklığı güçlendirici bir etkisi olduğu söylenebilir. Fındık tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra fındık tüketiminin tokluk hissi verdiği ve kilo vermek isteyenlerin tükettiği bir besin maddesi olduğu belirtilebilir. Fındığın içerisinde lif, protein ve yağ maddesi bulunur. Günde 6 – 7 adet fındık tüketen bir insan tokluk hissine rahatlıkla varabilir. Diyetisyenlerin listeye eklediği besinlerden biri olarak kilo vermek isteyenlerin tükettiği bir maddedir. Fındığı faydaları arasında sayılabilecek bir diğer etkisi de beyin sağlığı üzerinedir. Fındık tüketimi zihinsel ve psikolojik olarak insanı iyi hissettirir. Ayrıca kansere karşı mücadele edici bir etkisi de bulunmaktadır. Fındığın antioksidan etkisi sayesinde vücutta bulunan hücreleri yeniler ve zararlı hücrelere karşı savaşır.