Havucun Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:23

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

23 Ekim 2021 - 10:55

43 views

Salatalarımızın vazgeçilmez malzemesinden biri olan havuç, mutfağımızda bolca kullanılan bir bitkidir. Köken olarak maydanozgiller familyasının bir üyesidir. Ülkemizde ticari olarak büyük bir önemi yoktur. Ancak her pazarda, her manavda mutlaka yer alır. Havuç, temel besin kaynağı olmasa da ek gıda olarak çokça tükettiğimiz bir bitkidir. Ülkemizde havuç üretimi yapılıyor. Bunun yanı sıra bahçesi olan vatandaşlarımız da bahçesinde havuç üretimi yaparak ihtiyacını gideriyor.  

İlk olarak havuç hakkında temel bilgi verdikten daha sonra havucun insan sağlığına sunduğu faydalardan bahsedeceğiz. Havuç hakkında merak edilen ilk soru, sebze mi meyve mi olduğu üzerinedir. Havuç, iki yıllık olarak ifade edilen bir sebze çeşididir. Kök yapısı etlidir. Görüntü olarak bir koniyi andırır, rengi turuncudur. Ülkemizde farklı yörelerde farklı isimlerle anılır. Bu isimlerden bazıları, kızıl ot, yerekaçan, yerebatandır. Havuç, Orta Asya’dan dünyaya yayılan bir sebzedir. Alt tür açısından zengindir, yaklaşık 60’a yakın havuç türü bulunuyor. Yoğun olarak turuncu renge sahip olsa da havuç, türlerine göre farklı renklerde olabilir. 

Genel olarak kış bitkisi olarak ifade edebileceğimiz havucu, yaz kış demeden 4 mevsim bulabiliriz. Tüketim oranı oldukça yüksek bir sebzedir. Bu kadar tüketilmesinin sebeplerinden biri sağlığa sunduğu faydalardır. İnsan vücudunun çeşitli bölgelerine farklı farklı faydaları bulunan havucun tüketimi önemli bir yere sahiptir. Tüketim şekli olarak ister çiğ bir şekilde salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Hatta herhangi bir şeye takviye yapmadan sade bir şekilde de tüketebilirsiniz. Ek olarak yemeklerde de bol miktarda havuç kullanılır. Özellikle sebze yemeklerinin vazgeçilmez malzemeleri arasında yer alır. Genel olarak havuç hakkında bilgi verdiğimize göre şimdi insan sağlığına sunduğu faydalarından bahsedebiliriz.  

Havucun Faydaları 

Havucun Faydaları 

Havuç, besin değeri açısından zengin bir sebzedir. A vitamini açısından oldukça zengin bir bitkidir. A vitaminin yanı sıra B, C, D, E vitaminleri de havuçta bol miktarda bulunur. Ayrıca fosfor, şeker maddelerini de barındırır. Besin değeri açısından zengin olmasının insan sağlığı açısında yapıcı ve onarıcı etkileri vardır. Şimdi ne gibi faydaları varmış, bunu öğrenelim. 

Görme Yetisini Güçlendirir 

A vitamini, görme yetisine doğrudan etki eden bir vitamindir. A vitamini eksikliği çeken birinin görme ile ilgili problem yaşaması muhtemeldir. A vitamini eksikliğinden dolayı, gece körlüğü, ışıkta ya da karanlıkta görememe gibi göz hastalıkları meydana gelebilir. A vitamini açısından zengin olan havucun tüketilmesi, öncelik göz sağlığı için oldukça önemlidir. 

Bağışıklık Sistemini Düzenler

Havuç tüketiminin bağışıklık ve sindirim sistemi üzerinde yapıcı bir etkisi bulunur. Havucun, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini düzenleyerek düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağışıklık temelli ortaya çıkabilecek hastalıkların engellenmesine de yardımcı olur. 

Lif Oranı Fazladır 

Lif değeri açısından zengin bir bitkidir. Lif değeri oldukça yüksektir. Bu nedenle sindirim sistemini düzene sokarak, kabızlık çekmenize engel olur. Kabızlık problemi yaşayan insanların havuç tüketmesi tavsiye edilir. Lif oranının fazla olması aynı zamanda kötü kolesterolün engellenmesine yardımcı olur. Böylece kalp sağlığını açısından da faydalıdır. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin yardımcı besinidir. 

Cildi Tazeler 

Havucun antioksidan özelliği olması, sadece bağışıklığı düzenlemekle kalmaz aynı zamanda cildin yenilenmesine de yardımcı olur. Erken yaşlanma belirtilerine karşı cildi korur, cilde tazelik ve canlılık verir. Vücudumuzda bulunan dokuların yaşlanmasını geciktirir. Böylece cildin daha genç ve parlak olmasını sağlar.

Ağız Sağlığına Fayda Sağlar

Diş etleri üzerinde onarıcı etkisi bulunur. Havuç tüketmek, tükürük salgılanmasını sağlar. Ağızda bulunan tükürük oranı, diş çürümesi ya da ağızda oluşan kokular ile mücadele etmek için önemlidir.