Kara Üzümün FaydalarıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:41

Kara Üzümün Faydaları

Kara Üzümün Faydaları
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:39

28 views

Kara üzüm 6000 bin Yıldan Uzun süredir yetiştiriliyor. M.Ö tarihlere dayanan siyah üzümün insan sağlığına da pek çok faydası bulunuyor yetiştiricileri açısından önemli gelir oranına sahip olan siyah üzümün farklı çeşitleri ülkenin pek çok alanında yetiştirilebilirken yetiştirilen taze siyah üzümün 6aydaları saymakla bitmiyor. Hem üreticinin hem tüketicinin yüzünü güldüren ‘siyah üzümün faydaları nelerdir?’ ‘ Siyah üzüm hangi hastalığa iyi gelir? ‘ Siyah üzümün besin değerleri nelerdir?’ Gibi sorular özellikle tüketiciler tarafından araştırılırken üzüm yetiştiricileri ise üzümün faydaları hakkında tüketiciye bilgi veriyor ve siyah üzüm doktorlar tarafından da tikeminim önerilebilen meyveler arasında yer alıyor.

Siyah üzüm içerdiği vitaminler sayesinde gözlerdeki damarlara fayda sağlayarak görme düzeyinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde siyah üzüm hem enfeksiyonlara karşı etkili olması sayesinde hem de zararlı oksitler vücuttan uzaklaştırılmasında büyük bir fayda sağlayabiliyor. Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi üzerinde etkili bir rol oynayabilir, İyi kolesterolü arttırır, kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir, migren gibi hastalıklarının etkilerinin azaltılmasında bir role sahiptir, Alzheimer tedavisi üzerinde etkili olabileceği söylenen bir besindir. Düzenli olarak siyah üzüm tüketiminin hafıza üzerinde olumlu etkileri bulunduğu söyleniyor.
İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde siyah üzümün hücre yenilenmesi konusunda da etkili olabilir. Ayrıca C vitamini sporcular tarafından da sık alınması gereken bir vitamin türü olduğu için kara üzümün kas kütlesi korunmasında da faydası olduğunu belirtebiliriz. Anti bakteriyel bir özelliğe sahip olan siyah üzüm vücudun virüs ve baterilerden korunmasında oldukça etkili bir yöntemdir diyebiliriz. Su içeriği oldukça yüksek olan bir besin olduğu için cildin gençliğini sağmada ve korumada etkilidir. Kan dolaşımına olan olumlu etkisi sayesinde vücutta kanın sağlıklı bir biçimde dolaşmasını sağlayan siyah üzüm saç köklerinin de belenmesine yardımcı olarak sacların da güçlü görünmesine fayda sağlayabilir. Lif açısından olukça yüksek bir besindir. Kilo kontrolüne yardımcı olabileceği gibi bağırsak hareketlerini de düzenler. Bir porsiyon olarak değerlendirilen 150 gram ağırlığındaki kara üzüm kalori miktarı ise 102 kalori civarıdır. Hekim önerisi dahilinde ara öğünler de tercih edilebilir.