Karnabaharın Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:32

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:08

20 views

Karnabahar bitkisi, kış sebzesi olarak ifade edilebilir. Ancak ülkemizde hem ilkbaharda hem de sonbaharda üretimi yapılan bir bitkidir. Karnabahar yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu bölge Ege bölgesidir. Doğu Karadeniz bölgesinde de yetiştiriciliği yapılır. Turpgiller familyasının bir üyesi olan karnabahar, lahana ile çok benzerdir. Karnabaharın yaprak kısmından ziyade çiçekli kısmı olan taç kısmı tüketilmektedir.

Karnabahar içerdiği besinler nedeniyle insan sağlığına pek çok fayda sunar ve tüketilmesi tavsiye edilir. Karnabahar sebzesinde bol miktarda sülfür bulunur. Sülfürün yanı sıra fosfor bakımından da zengin bir besindir. Bu nedenle tüketilmesi önerilen sebzeler arasındadır. Mutfağımızda farklı şekillerde karnabahar tüketimi uygulanmaktadır. Hem pişirilerek hem de çiğ olarak tüketilebilecek bir sebzedir. Yemeği ve kızartması yapılır. Çiğ olarak diyet salatalardaki yerini alır. Ek olarak karnabahardan turşu yapılır. Bütün bu bilgilerden hareketle karnabaharın tüketim için farklı formları olduğu söylenebilir. Tavsiye edilen tüketim şekli ise çiğ ya da haşlanarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Karnabahar tüketmenin insan sağlığına ne gibi faydaları bulunur?

Karnabaharın sağladığı faydalardan ilk ve en önemlisi kanser önleyici bir etkisinin olmasıdır. Vücutta olabilecek kanserli hücrelerle mücadelede aktif bir role sahiptir. Özellikle kadınlarda meme kanseri oluşumunu engeller ve oluşan kanserli hücrelere karşı da mücadele eder.

Kanserin yanı sıra tansiyon ve diyabet problemi olan insanların sıkça karnabahar tüketmesi önerilmektedir. Karnabahar tüketimi bu gibi hastalıkların oluşmasını önler.

Karnabahar tüketimi kalple ilgili oluşabilecek hastalıkların engellenmesine de yardımcı olmaktadır. Kalp krizi oluşma riskini azaltır ve kalple ilgili rahatsızlığı olan insanlara iyi gelir.

Karnabahar tüketiminin insana sağladığı bir diğer fayda idrar söktürücü etkisinin olmasıdır. Bu sayede idrar yollarında oluşabilecek hastalıkların oluşma oranında düşüş sağlanabilir. Özellikle karnabaharı haşlarken kullanılan suyun yemeklerde kullanılması önerilmektedir.

Karnabahar bitkisinin iç kısmında bol miktarda lif ve posa maddesi bulunmaktadır. Bu besin maddeleri, kabızlık sıkıntısı çekenler için kurtarıcı niteliğindedir. Ayrıca ülser hastalığının oluşmasını da engelleyebilir. Karnabahar tüketmenin sindirim sistemini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Karnabahar tüketilmesi durumunda bağırsak hareketleri düzenli bir şekilde işler.