Karpuz Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 10:03

Karpuz Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Karpuz Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

22 Haziran 2021 - 9:21

16 views

Verimli ve kaliteli bir şekilde karpuz yetiştirebilmek için, üreticilerimizin karpuz bitkisinin bakımını gerekli şekilde yapması gerekmektedir. Bakımı tam yapılan karpuz bitkisi, beklenilen şekilde performans sergiler ve üretim süreci bereketli bir şekilde gerçekleşmiş olur. Peki karpuz bitkisinin bakım nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmelidir?
Öncelikle karpuz meyvesi sıcağı ve ılımlı havaları seven bir meyvedir. Hem gelişim sürecinde hem de olgunlaşma zamanında bol miktarda güneşe ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle karpuz yetiştirilecek bölgenin öncelikle bu iklim özellikleri taşıması gerekir. Sıcağı seven bir meyvenin yanı sıra soğuk havaya da bir o kadar duyarlı bir bitkidir. Düşük hava sıcaklığı diret olarak karpuz bitkisini etkiler ve itkiye zarar verir.
Özellikle ilkbaharda yaşanan son don olayları karpuz bitkisi üzerinde büyük zararlar yaşanmasına sebep olabilir. Üreticimiz özellikle bu don olaylarına karşı tedbirli olmalıdır. Ayrıca karpuz ekim döneminde toprak sıcaklığının 12 derece kadar olması önerilir.
Bunun yanı sıra toprağın geçirimli, su tutmak kapasitesi yüksek ve kumlu topraklar tercih edilmelidir. Karpuzun toprak tipi olarak fazla seçiciliği yoktur ancak özellikle bu özellikleri taşıması verim açısından olumlu etkilerde bulunmasına yardımcı olur.
Karpuz bitkisi için yapılabilecek diğer bir bakım işlemi budama uygulamasıdır. Budama işlemi pekçok bitkide olduğu gibi karpuzda da verimi arttırmak ve ürünün daha kaliteli olmasını sağlamak için yapılır. Budama işlemi hem dal üzerinden hem de meyve üzerinden gerçekleştirilmektedir. Çiçekler meyve formatını aldıktan sonra meyve budaması yapılabilir. Çünkü bir kökün fazla meyve vermesi her bir meyve tanesi için verimi düşürücü bir etkiye sahiptir. Bu nedenle fazla olan meyveler koparılır. Bir kökte 3 adet meyve bırakılabilir.
Dal budaması ise, meyve vermeyen dallar dip kısımlarından koparılarak budama işlemi yapılır.
Diğer bir bakım işlemi olan gübreleme işleminde ise, özellikle yanık ahır gübresi karpuz üretimi için önerilmektedir. Dekar başına yaklaşık 5 – 6 ton kadar yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ek olarak 15 kg azotlu, 30 kg fosforlu ve 20 kg potaslı gübre takviyesi yapılabilir.
Kuraklık yaşanması durumunda birkaç kez sulama işlemini yapabilirsiniz.