Karpuz Tüketmenin Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:27

Karpuz Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Karpuz Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

22 Haziran 2021 - 9:23

29 views

Hem su oranı hem de lezzeti ile yaz aylarımızın favori meyvelerinden biri olan karpuz tüketmenin insan sağlığına ne gibi faydaları olduğu son zamanların en merak edilen soruları arasındadır.
Karpuz, ülkemizde geniş arazilerde üretimi yapılan ve ülkemizde de tüketimi bir o kadar yoğun olan meyvelerden biridir. Genel olarak lezzetinden dolayı tüketilen bir meyve olsa da insan sağlığına faydası olan bir meyvedir.
Karpuz, kabakgiller familyasının bir üyesi olarak nitelendirilen bir meyvedir. Toprak boyunca uzayarak büyüyen ve yetişen bir meyve türüdür. Sıcak iklimleri seven bitki genellikle çok kurak oluğunda sulanmaya ihtiyaç duyar. Onun dışında su ihtiyacını kendi giderebilen bir meydedir. Bu kadar az sulanmaya ihtiyaç duyan bir meyve olarak karpuzun %97 civarı sudur. Bu açıdan bakıldığında karpuz tüketimi insanı vücudunun su ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahiptir.
Peki karpuz tüketmenin ne gibi faydaları bulunur?
Karpuz meyvesi, A ve C vitaminleri açısından doygun bir meyvedir. İnsan vücudunda oluşan hastalıkların birkaçının tedavisinde karpuz alternatif ilaç olarak kullanılabilir. Öncelikli faydalarından biri kalp ve damar sağlığı üzerinedir. Karpuz tüketimi, kalp ve damar sağlığının muhafaza edilmesi açısından önemli bir görece sahiptir.
Bunun yanı sıra kemik sağlığı için de önemli bir meyvedir. Kemiklerin güçlenmesi ve gücünü koruması yardım eder. Vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve potasyum ihtiyacının giderilmesinde yardımcı olur. İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde cildin nem ihtiyacını karşılar ve cilde tazelik hissi verir. Cilde verdiği tazelik hissi ile yaşlanma karşıtı bir etkisi vardır.
Karpuzda bol miktarda su bulunur. Karpuz tüketmek, cildin ihtiyaç duyduğu su ihtiyacını karşılar. Böylelikle hem cildi nemlendirir hem yaşlanmayı geciktirir.
Ayrıca kilo vermek isteyenler için tavsiye edilen meyvelerden biridir. Karpuzun içerisinde yağ ve kolesterol maddesi bulunmaz. Bu nedenle karpuz tüketimi, vücutta oluşabilecek yağ birikimini engeller ve vücuttaki yağların yakılmasına katkı sağlar.
Vücuda sunduğu su desteğinden dolayı böbreklerin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ek olarak içerisinde bulunan C vitamini sayesinde kanserli hücrelerle mücadelede aktif rol oynar.