Kayısının Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:29

Kayısının Faydaları Nelerdir?

Kayısının Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 17:03

15 views

Yaz aylarımızın vazgeçilmez meyvelerinden olan kayısının insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Ülkemizde kayısı yetiştiriciliği, yoğun bir şekilde gerçekleşmektedir. Dünyanın farklı bölgelerinde kayısı üretimi yapılmaktadır ancak Türkiye, dünya genelinde ilk sırada yer almaktadır. Üretimde var olan bu yoğunluk vatandaşlar olarak tüketim miktarımızı da olumlu yönde etkilemektedir.


Ülkemizde kayısı yetiştiriciliği özellikle yaz aylarının sıcak ve kurak geçtiği, kış aylarının ise nispeten ılık geçtiği bölgelerde yapılmaktadır. İl olarak kayısı üretiminde ilk sırayı Malatya almaktadır.

Kayısı Tüketmenin İnsan Sağlığına Ne Gibi Faydaları Vardır?

Kayısı meyvesinin içerisinde birden fazla vitamin ve mineral bulunur. Bu açıdan bakıldığında vitamin açısından zengin bir meyve olduğu çıkarımını yapabiliriz. Özellikle A, C, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kayısı meyvesi, lif açısından oldukça zengin bir besin maddesidir.

Kilo Vermek İçin Bir Numaralı Besin Maddesi

Lif açısından zengin bir meyve olması dolayısıyla genellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilir. Lif, insanda uzun süre tokluk hissetmesine neden olur. Tokluk hissi sağladığı için iştahınızı kontrol etmenize de yardımcı olur. Bu nedenle kilosundan rahatsız olan ve kilo vermek isteyen insanların çoğu günlük öğününde kayısı tüketimini aksatmıyor.

Sindirim İçin Önemli

Kayısı, ayrıca sindirimi kolaylaştıran ve hazımsızlığı düzenleyen bir meyvedir. Burada yine lifin etkisi söz konusu. Kayısıda bulunan lif maddesi, bağırsak hareketlerini düzenliyor ve besinlerin düzgün bir şekilde sindirilmesine yardım oluyor.
Kayısının insan vücuduna faydası saymakla bitmiyor!

Cilt Dostu – Kırışıklık Düşmanı

Kayısı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cildi yeniliyor, cilde parlaklık kazandırıyor. Özellikle kayısı çekirdeği kullanarak hazırlanan peelingler, ciltte bulunun ölü derilerin temizlenmesini sağlıyor. Mevcut hücreleri besliyor ve yeniden canlanmasına yardımcı olur. Hasar gören ve kırışmaya neden olan hücrelerin eski canlılığa dönmesini sağlar.
Ayrıca kayısı içeren ürünler, bebek bakım ürünlerinde de kullanılır ve bebeklerin ciltlerini daha da yumuşatır.
Kayısı meyvesinin içerisinde bulunan A ve C vitaminleri ciltte oluşan bozuklukların giderilmesine de katkı sağlar. Dermatit, egzama gibi cilt kökenli hastalıkların tedavisinde kullanılır.