Kiraz Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

7 Aralık 2024 - 04:41

Kiraz Çeşitleri Nelerdir?

Kiraz Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2021 - 8:58

2.816 views

En sevilen meyveler arasında bulunduğu söylenilebilecek olan kirazın pek çok çeşidinin bulunduğunu biliyor muydunuz? Ülke sınırları içerisinde kiraz yetiştiriciliği çok büyük bir yere sahip olduğu söylenilen meyveler arasında bulunuyor diyebilmek mümkün.


Lezzeti hatta ağaçlarının görüntüsü ile dahi insanların kolaylıkla dikkatini çekebilecek bir meyve türü olan kirazların farklı lezzett6e pek çok çeşidi bulunuyor. Hasat özelliklerine göre, renklerine göre, meyve boyutlarına göre, yapısı sert veya yumuşak olarak ayrılabilecek çeşitlerinin mevcut olduğunu söyleyebilmek mümkün. Kiraz çeşitlerinden ve kiraz çeşitlerinin özelliklerinden bahsedecek olursak ise:

Early Lory: Çok erkenci kiraz çeşitlerinden biri olarak görülmesi mümkün olan kiraz çeşitleri içerisinde bulunan bir türdür. Koyu kırmızı renklere sahip olan bir meyve çeşidi olduğu söylenilebilir. Eti orta kalınlıktadır, tadı hafif mayhoş olan bir kiraz çeşidi olduğu söylenilebilir.

Early Burlat: Erkenci hasat özellikleri taşıyan kiraz çeşitleri arasında en çok yetiştiriciliği sağlanan kiraz türlerinden biri olduğu söylenilebilir. Meyve kalitesi çok erkenci hasat çeşitlerine göre gayet kaliteli bir özellik taşır demek mümkün olabilir. Aynı zamanda bu kiraz çeşidinin oldukça verimli olduğunu da söylemek mümkün bu neden ile yetiştiriciler arasında en çok tercih edilen kiraz çeşitlerinden bir olarak göze çarpar. Tadının da oldukça tatlı ve lezzetli bir özellikte olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Ağaç yapısı olarak orta kuvvetlerde ağaçlarda yetiştirimi sağlanır. Fazla yağış alan bölgeler içerisinde özellikle olgunlaşma döneminde meyveler üzerinde çatlamalar gerçekleşebileceği için bu kiraz çeşidinin yetiştirilmesine karar verilmiş ise özellikle olgunlaşma dönemleri içerisinde yağış almayan bölgeler içine dikilmiş olması tercih edilebilir. Early Burlat çeşidinin meyve özelliklerine bakacak olursak ise: Sap özelliği bakımından kalın ve kısa saplı meyve özellikleri taşıyan bir meyve türü olarak göze çarpan türler arasında bulunur. Parlak koyu kırmızı renge sahip meyvelerdir meyve yapısı olarak oldukça sulu bir özellik taşırlar ve sert yapıda olukları da bilinen bilgiler arasında bulunabilir. Erkenci hasat özelliği taşıdıkları için Mayıs ayı içerisinde 3 veya 4. Haftalarda hasadı gerçekleştirilen bir türdür demek mümkün olabilir.

Prime Giant: Erkenci özellik taşıyan kiraz çeşitleri arasında bulunan bir tür olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Bu kiraz çeşidinin California eyaletinde oluşturulduğu bilinen özellikleri arasında yer alıyor. Ağaç özelliği olarak ise yayvan ağaçlar olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Erkenci kiraz türlerine olan ile oldukça ağır bir meyve özelliğine sahip olduğunu söylemek gerekir diyebiliriz. Meyve ağırlıkları ortalama olarak 12 gr. ağırlığına kadar görülebilir bir kiraz çeşididir. Etli bir özellik taşır ve aynı zamanda da sulu bir kiraz çeşididir tadı aromatik ve lezzetli olabilir. Meyve şekli olarak bu kiraz çeşidi kalp şeklini andıran bir meyve yapısına benzer ve parla<k koyu kırmızı renklere sahiptirler diyebiliriz. Prime Giant çatlamaya karşı hassas bir meyvedir ve bakımının buna uygun olarak özenli olması ve fazla yağış alan bölgeler içerisinde tercih edilmemesi önerilebilir. Prime Giant kirazı için hasat zamanının haziran ayından önceki hasta olduğunu söylemek mümkün olabilir. Mayıs ayının sonu bu meyve çeşidinin hasadı için oldukça uygun bir zamandır denilebilir. Early Burlat kiraz çeşidi ile birbirlerini karşılıklı olarak tozlayan meyve çeşitleri oldukları söylenilebilir.

Metron Primer: Hasat zamanı olarak orta mevsim hasadına uygun bir kiraz çeşidi olarak bilinen kiraz çeşitleri arasında yer alır. Güçlü ve verimli ağaçlara sahip olan bir özellikte olarak bilinir. Meyve özelliği olarak dayanıklı bir türe sahiptirler demek mümkün olabilir. Kalp şeklinde oldukça iri ve koyu kırmızı renkli meyveleri olan bir ağaç türüdür. Hatta meyve renk tonu olarak koyu mor renge kadar bu kiraz tiplerini görebilmek mümkün olabilir. Sulu bir yapıya sahiptir ve yapı olarak oldukça kaliteli bir biçime sınıflandırılan kiraz çeşitleri arasında bulunuyor. Eary burlat için tozlayıcı olan kiraz çeşitleri arasında yer alır.

Metron Bigerrau: Orta mevsim hasat özelliği gösteren kiraz çeşitleri arasında bulunduğu söylemek mümkün olabilir. Bu kiraz çeşitleri oldukça verimli olan kiraz çeşitleri arasında yer alır olarak görülebilir. Meyvelerindeki çatlama oranı ise oldukça azdır. Uygun iklim koşullarında yetiştirilme sağlandığı zaman ortalama olarak yüzde bir oranında bir çatlama görülebilir. Yuvarlak meyvelere sahip olan bu kiraz çeşidinin şekli ise yuvarlağa yakın olarak görülebilir. Parlak bir kiraz çeşididir be renk olarak kırmızı ve kahverengi tonları ile bulunur. Bu kiraz çeşidinin özelliği olarak meyve renginin en çok beğenilen çeşitler arasında bulunduğunu söylemek mümkün olabilir.

Noir De Guben: Geç hasat özelliği taşıyan bir kiraz çeşidi olur verimli bir özelliktedir meyvelerdeki çatlama oranı ise yüzde altı civarında görülebilir. Koyu kırmızı ve kahve rengi tonlarında bu meyve türünü görebilirsiniz. Hatta oldukça koyu renkli siyaha yakın olan türleri de bulunabilir demek mümkün. Meyve yapısı olarak ise sert veya çok sert özellikte görülebilir bir yapısı vardır. Kaliteli kiraz çeşitlerinden biri olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Early Burlat tipi kiraz için tozlayıcı bir meyve olduğu bilinir.

Stella: Geç mevsim kiraz çeşitleri arasında bulunur ağaç yapısı ise oldukça kuvvetli olarak görülen türler arasında bulunur. Ağaç yapısı olarak oldukça verimli türler arasında yer alır. Çok iri bir yapıya sahip olan meyveler arasında bulunur. Parlak ve koyu kırmızı renklere sahip olan bir kiraz çeşididir. Meyve şeklinin ise fıçı şeklini andırdığını söylenilebilir özellikleri arasında bulunur.

Bigerreau Gaucher: Geç mevsim hasat edilir, ağaç yapısı olarak bu ağaç türünün verimli ve dayanıklı bir özelliğe sahip olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Meyve çatlama oranı bu kiraz ağacı türü için yüzde bir oranında görülebilir demek mümkün olabilir. Yuvarlak bir kalp şeklini andıran, iri meyvelere sahip bir ağaca sahiptir Siyaha yakın kırmızı tonları ile göz alıcı bir renge sahip olabilirler. Dikkat çekici renklerinin yanı sıra oldukça sulu gevrek ve lezzetli bir meyve yapılarına sahip oldukları da bilinen özellikleri arasında yer alıyor.

Lambert: Çok geç olgunlaşan kiraz türleri arasında bulunduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Çok verimli bir ağaç yağısına sahiptirler ağaçları da oldukça kuvvetli bir yapı içerisindedir. Lambert lezzet olarak en lezzetli kiraz çeşitleri arasında bulunur diyebiliriz.

Metron Late: Çok geç hasat edilen kirazlar arasında görülen bir türdür diyebiliriz. Meyve tipi olarak yuvarlak olan kiraz çeşitleri arasında yer alır donuk sarı üzerine pembe ve kırmızı tonlarında renklenmesi görülebilir. Verimliliği çok fazladır. Ağaç üzerinde yüksek oranda meyve görülür. Meyve yapısı olarak ise küçük yapıda ve lezzetli meyvelere sahiptirler budanma şekline göre daha iri meyveler aşınabilmesi de mümkün olabilir.

Starks Gold: Çok geç hasat özelliği taşır verimli ağaçlarda yetişilen meyve türleri arasında bulunur. Sanayi tipi bir kiraz çeşidi olarak kullanılır. Sofralık çeşitlere göre kalitesiz bir özelliktedir.

Ziraat 0-900: Kalp şeklinde meyve olarak sert etli ve sulu yapıda bulunur. İhracat içi tercih edilen türlerden biri olarak görülür. Yapı olarak dayanıklıdırlar.

Schneiders Nordwunder: Ziraat 0-900 kiraz tipine alternatif olarak ihracatta kullanılabilecek bir özellik gösterir.

Regina: Geç olgunlaşan kiraz tipleri arasında bulunan bu çeşidin kaliteli özellikler taşıdığı biliniyor. İri, yuvarlak koyu kırmızı renkli meyveleri vardır.

Kordia: Çok geç olarak hasat edilen türler arasında bulunur. Doğu ve Batı Avrupa’da sıklıkla görülebilecek bir kiraz çeşididir.

Sweet Heart: Çok geçci bir hasat özelliği taşıyan meyveler arasında bulunur. Meyve çatlaması azdır ve ağaç üzerinde meyve çeşidi oldukça fazladır. Kuvvetli budanma ister.