Kişniş Otu Nedir? Kişniş Otu Neye İyi Gelir? Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 01:10

Kişniş Otu Nedir? Kişniş Otu Neye İyi Gelir? 

Kişniş Otu Nedir? Kişniş Otu Neye İyi Gelir? 
Son Güncelleme :

06 Nisan 2022 - 12:23

173 views

Yöreden yöreye farklı isimlerle ifade edilen ancak mutfak kültürümüzün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bir otla, kişniş otundan bu yazımızda bahsedeceğiz. Kişniş otuyla ilgili değineceğimiz ilk nokta, maydanoza olan benzerliğidir. Görünüş olarak birbirine çok benzen bu iki otu ayırmak için ise otun kokusundan ayırmak mümkün. 

Merak edenler için kısaca kişniş otunun ne olduğundan bahsedelim. 

Kişniş Otu Nedir? 

Mutfağımızda kullandığımız, yemeklerimizin daha lezzetli olması için kullandığımız baharatlardan biri olarak kişniş otunu söyleyebiliriz. Kişniş otu olarak bilmiyorsanız, kinzi ya da aşotu olarak bilmeniz büyük olasılıktır. Yöreden yöreye isim değişikliği gösteren otu bu isimlerden biri ile tanıyabilirsiniz. Kişniş otu, maydanozgiller familyasına üyedir. Görüntü olarak da maydanoza benzerliği ile dikkat çeker. Yapraklı gövdeye sahip kişniş otunun yaprakları, maydanozun yaprak şekillerini andırır. Otun uzunluğu ise 20 ila 60 cm arasında değişebilir. Yemeklerde yeşil, taze hali ile kullanılırken aynı zamanda baharat olarak mutfağımızda kullanılan yaygın baharat lezzetlerinden bir tanesidir. 

Kişniş Otu Nasıl Kullanılır? 

Kişniş otu mutfakta geniş bir kullanım alanına sahiptir. Her hali ile değerlendirerek yemeklerinize lezzet katabilirsiniz. Yemeklere verdiği lezzetin yanı sıra insan sağlığına olan faydaları da kişniş otunun saymakla bitmez. Bu nedenle olabildiğinde mutfağınızdan eksik etmediğiniz bir besin maddesi olsun. Peki kişniş otunu nasıl kullanabilirsiniz? 

Öncelikle yeşil hali ile tüketebilirsiniz. Özellikle mevsimlik salatanızı hazırlarken kişniş otu ile salatanıza ayrı bir lezzet katabilirsiniz. Bunun yanı sıra yine yemek yaparken yeşil halini yemeğin için parçalayarak ya da bütün halinde ekleyebilirsiniz.  

Kişniş otunu kullanabileceğiniz bir diğer alternatif ise meyvelerini kurutarak tüketebilirsiniz. Kişniş meyvelerini kurutabilir ya da öğüterek yemeklerinize dahil edebilirsiniz. Ayrıca kişniş otunun kök kısmını baharat olarak kullanabilirsiniz. Mutfağımızda kullanım alanı oldukça geniş bir alana sahip olan kişniş otunun insan sağlığına sunduğu faydalar da göz ardı edilmeyecek şekilde önemlidir. 

Kişniş Otunun Sağlığı Faydalar Nelerdir? 

Kişniş otu antioksidan etkisi yüksek olan bir bitkidir. Vücudumuzda hasarlı olan bölgelerin temizlenerek sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Hasarlı hücrelerin yenilenmemesi durumda vücut direncini kaybeder ve yeni hastalıklara daha kolay bir şekilde kapılır. Bu nedenle kişniş otu tüketerek hasarlı hücrelerin düzelmesini sağlayabilirsiniz. 

Antioksidan etkisinin yanı sıra vücuttaki kolesterol dengesini sağlayarak yüksek kolesterol oranının çıkmasına engel olur. Bu sayede kolesterol dengeniz sağlanır ve kolesterole bağlı sağlık sorunları yaşamayabilirsiniz. 

Özellikle kişniş tüketilmesi kalp ve damar sağlığı için oldukça önemlidir. Kişnişte bulunan asit maddesi kalbi etkileyecek rahatsızlıkların gerilemesine ve engellenmesine yardımcı olur. Böylece damar tıkanıklığı ya da kalp rahatsızlığı gibi sağlık problemleri yaşama olasılığınız düşer. 

İçinde barındırdığı cineol maddesi sayesinde vücutta oluşabilecek iltihaplanmalara karşı kalkan görevi görür. Özellikle gözde ve deri gerçekleşebilecek iltihaplanmalara karşı oldukça etkilidir. 

Sinir ve sindirim sistemini düzenleyici etkisi bulunur. Sinir sistemini yıpratan stres, kaygı gibi durumların yaşanmasını engeller. Kişniş otu tüketildiğinde vücutta rahatlatıcı bir etki bırakır. Böylece sinir sisteminin sağlığını olumlu yönde etkiler. Sindirim sistemine olan etkisi ise özellikle otun içinde bulunan lif maddesi sayesinde gerçekleşir.  

Lifli besinlerin sindirim sistemini düzenlediği ve güçlendirdiği bilinir. Kişniş otu da lif besini açısından yüksek orana sahiptir. Şişkinlik yaşayan, sindirim konusunda sıkıntı çeken insanların kişniş tüketmesi tavsiye edilir. Mide şişkinliğine bağlı karın ağrısından kurtulmuş olursunuz.  

Bu gibi faydalarının yanı sıra kişniş tüketiminin insan sağlığına olan faydası saymakla bitmez. Bu nedenle evinizde bulundurmanızı ve tüketimine önem vermenizi tavsiye ederiz.