Küçükbaş Hayvancılığın Türkiye’deki YeriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:12

Küçükbaş Hayvancılığın Türkiye’deki Yeri

Küçükbaş Hayvancılığın Türkiye’deki Yeri
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:10

85 views

Türkiye tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olarak yapıldığı bir ülkedir. Kırsal alanda yaşayan kesim, geçim kaynağını tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden sağlamaktadır. Türkiye’de görülen iklimsel özellikler, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini bölgelere göre değiştirmektedir.
Hayvancılık, hayvansal üretimin tamamını kapsamaktadır. Evcil hayvanların bakımından beslenmesine, çoğaltılmasından pazar piyasasına kadar gerçekleştirilen tüm süreç hayvancılık olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’de üretimi yapılan 6 çeşit hayvancılık bulunmaktadır. Bunlar; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, kümes hayvancılığı, arıcılık ve ipek böcekçiliğidir.
Hayvancılık faaliyetlerinden biri olan küçükbaş hayvancılık, koyun, keçi, tavşan ve kürk hayvanı yetiştiriciliğini kapsamaktadır. Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın tarihi, bir hayli eskilere dayanmaktadır. Eski zamanlardan bu yana süregelen bir uygulama olduğu için kültürel değerlerimiz arasında küçükbaş hayvancılık üretimi bulunmaktadır. Yerleşik hayata geçmeden konar göçer bir hayat yaşayan atalarımız, hayvanların daha iyi beslenebilmesi için sürekli yer değiştirip, verimli otlaklara gitmişlerdir. Zaman içerisinde bu konargöçerlik yerini, yerleşik hayata bırakmıştır.
Küçükbaş hayvancılığa olan talep zamanla artmış ve küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin çoğalmasını sağlamıştır. Hayvansal üretimin insan hayatına sağladığı pekçok avantaj bulunmaktadır. Öncelikle sağladığı yarar, besin kaynağı olarak kullanılmasıdır. Kırmızı et ihtiyacının karşılanmasında küçükbaş hayvancılığın önemi büyüktür. Gıda sektörünün yanı sıra pazarlaması yapılan bir tarım koludur. Ekonomik açıdan üreticiye fayda sağlamaktadır.
Türkiye ekonomisi açısından küçükbaş hayvancılığın önemli bir yeri vardır. Ayrıca devlet tarafından desteklenen ve yardım ödemesi yapılan bir faaliyettir. Ekonomiye kattığı değer, küçükbaş hayvancılık sürdürebilirliğini ve bununla ilgili yatırımlar ve destekler yapılması gerektiğini gözler önüne serer. Küçükbaş hayvancılık denince akla direk olarak koyun ve keçi yetiştiriciliği gelir. Kırsal alandan yaygın olarak yapılan bir tarımsal faaliyettir.
Küçükbaş hayvancılığın üretimini etkileyen başlıca faktör, iklimsel özelliklerdir. Ülkemizde küçükbaş hayvancılığı yaygın olarak yapıldığı bölgeler öncelikle Orta Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz’in Kuzey bölgelerinde küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yaygın olarak yapılmaktadır. Van, Şanlıurfa, Ağrı, Muş ve Ankara illerinde koyun üretimi yoğun olarak yapılırken, Mersin, Antalya, Adana ve Siirt illerinde yaygın olarak keçi yetiştirilir.